ELNÖK (Szűrös Mátyás)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szűrös Mátyás)
ELNÖK (Szűrös Mátyás): Tisztelt Országgyűlés! Folytatjuk a munkát. Kérem képviselőtársaimat foglaljanak helyet
A jelentés 15. pontjában található módosító javaslattal folytatjuk. A módosító javaslatot dr. Fodor István képviselő visszavonta, így arról nem kell szavazni.
Tisztelt Országgyűlés! A bizottsági jelentés 16., 17., 18. és 19. pontja egyaránt a törvényjavaslat 8. § (2) bekezdésére vonatkozik, de más és más módon kívánja meghatározni az Országgyűlés jogkörét. A módosítások két tisztségviselő megválasztását érintik, nevezetesen a köztársasági elnökét és a Magyar Nemzeti Bank elnökét.
A Részletes vitában dr. Fodor István képviselőtársunk a 18. pontban szereplő módosító javaslatát visszavonta míg Király Zoltán képviselőtársunk immár Németh Miklós képviselővel együttesen módosította a 19. pontban leírt javaslatát. Ez utóbbi módosítás során a javaslatuk szó szerint megegyezik dr. Áder János képviselőnek a 18. pontban szereplő javaslatával.
A bizottság egyik módosító javaslatot sem támogatja. A határozathozatal során a szűkebb szabályozástól a bővebb felé teszem fel a javaslatokat döntésre.
Ezek szerint dr. Gál Zoltán képviselőtársunk a 17. pont szerint elhagyni javasolja a köztársasági elnök megválasztását.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e ezzel a javaslattal. Kérem szavazni! (Mozgás, zaj.)
Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 41 "igen" szavazattal, 269 ellenszavazattal, két tartózkodással nem fogadta el.
Dr. Áder János képviselőtársunk a 16. pont szerint, valamint Király Zoltán és Németh Miklós képviselőtársunk a 132-es számon kiosztott módosító javaslatuk szerint az eredetihez képest kiegészítésként javasolják a Magyar Nemzeti Bank elnökének megválasztását. Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e ezzel a javaslattal. Kérem szavazni. Kimondom a határozatot, az Országgyűlés a módosító javaslatot 42 "igen" szavazattal, 266 ellenszavazattal, 22 tartózkodással nem fogadta el.
Tisztelt Országgyűlés! Tekintettel arra, hogy a Magyar Nemzeti Bank elnökének megválasztása nem az Országgyűlés jogkörébe tanozik, így a 28., a 39., a 40. pontban leírt módosító javaslat, valamint a 41. pontban szereplő javaslatnak az Alkotmány 32/b. §-ának (2) és (3) bekezdésére vonatkozó része tárgytalanná vált, így azokról szavaznunk nem kell.
Király Zoltán és Németh Miklós képviselőtársunk a 132-es számon kiosztott módosító javaslatának 2. részében az Alkotmány 29/a. §-át egy új, 4. bekezdéssel kívánja kiegészíteni.
A javaslat lényege: A köztársasági elnököt első alkalommal az Országgyűlés két évre válassza, az időtartam alatt a köztársasági elnök megválasztásának módjáról országos népszavazást kell tartani.
Megkérdezem dr. Salamon Lászlót, az alkotmányügyi, törvény-előkészítő és igazságügyi bizottság elnökét, hogy a bizottság nevében miként vélekedik a módosító javaslatról.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem