ELNÖK (Szabad György)

Teljes szövegű keresés

ELNÖK (Szabad György)
ELNÖK (Szabad György): Kérem szépen a (3) bekezdés elhagyása - ezt próbáltam én is érzékeltetni, hogy inkorporálódott. (Mozgás.) Nagyon bonyolult ennek az indoklása. A főtitkár úr javaslatát úgy fogalmazom meg, hogy noha jogilag nincs rá szükség, megnyugtatásul ennek a mellőzését javasoljuk. És akkor beiktatunk egy külön szavazást a mellőzésre. Értelemszerűen ez a változatában inkorporálódott. Kérem, bonyolult lenne a vitát végigfolytatni. Inkább egy többletszavazással mindenki megnyugtatására a szakaszt külön elejtjük, ez a dolog lényege.
Tehát akkor a 7. § - bocsánat a ő. § (3) bekezdésének elhagyásáról külön szavazást rendelek el. Ez összhangban van az alkotmányügyi bizottság új állásfoglalásával. De elrendelem a szavazást a ő. § (3) bekezdésének elhagyására. Kérem, foglaljunk állást! (Mozgás.) Tessék parancsolni, most kell szavazni! (Megtörténik.) Köszönöm.
Az Országgyűlés összhangban az alkotmányügyi bizottság javaslatával ezt a bizonyos (3) bekezdést 292, igen" szavazattal, 3 "nem" ellenében, 16 tartózkodással mellőzi.
Akkor visszatérhetünk Katona Béla módosító javaslatának tárgyalására. A törvényjavaslat 4. §-ára vonatkozik tehát a javaslat és annak az a lényege, hogy Magyarország gazdasága a tervezés előnyeit is felhasználó szociális piacgazdaság megjelölést kapjon. Az illetékes bizottság a módosító javaslatot nem támogatja, elfogadásával nem ért egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Katona Béla módosító javaslatát? Kérem az állásfoglalásukat! A szavazás most következik! (Megtörténik.) Köszönöm.
Az Országgyűlés a módosító javaslatot 306 szavazattal, 38 ellenében és 8 tartózkodással elvetette.
A jelentés 11. pontja tartalmazza Szájer József képviselőtársunk módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 4. §-ára vonatkozik és amelyiknek a lényege - ismét leegyszerűsítve - a vállalkozásjoga és a gazdasági verseny szabadsága nem korlátozható.
A bizottság a módosító javaslatot támogatja, elfogadásával egyetért.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Szájer József módosító javaslatát. Kérem, szavazzunk most! (Megtörténik.) Köszönöm.
Az Országgyűlés Szájer József módosító javaslatát (taps) 342 igen szavazattal, 3 ellenében, 5 tartózkodás mellett elfogadta.
A jelentés 12. pontja tartalmazza Szili Sándor módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 7. §-ára vonatkozik és amelynek lényege, hogy az állam elismeri a termelői önigazgatás és az önkormányzat tulajdonának létrejöttét és működését.
A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja, elfogadásával nem ért egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Szili Sándor módosító javaslatát? Most szavazzunk! (Megtörténik.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 302 szavazattal, 39 ellenében, 9 tartózkodás mellett Szili Sándor javaslatát elutasította jelentés 13. pontja tartalmazza Szájer József módosító javaslatát, amely a 7. § kiegészítésére vonatkozik. A javaslat lényege: a földről szóló törvény elfogadásához a jelenlevő országgyűlési képviselők kétharmadának szavazata szükséges. (Mozgás.) A bizottság… kérem szépen, van akadálya a szavazásnak? (közbeszólások: nincs!)
A bizottság a módosító javaslatot nem támogatja, elfogadásával nem én egyet.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Szájer József módosító javaslatát? Most kérem szavazni ! (Megtörténik.) Köszönöm.
Az Országgyűlés 196 szavazattal 153 ellenében, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el Szájer József módosító javaslatát. (Taps középen - Orbán Viktor: Akkor megbukott a kormány! Kérem jegyzőkönyvbe venni!) A jelentés 14. pontja… (zaj) …kérem képviselőtársaimat, őrizzék meg nyugalmukat!
A jelentés 14. pontja tartalmazza Szájer József képviselőtársunk módosító javaslatát, amely a törvényjavaslat 7. §-ának új (2) bekezdésére vonatkozik. A javaslat lényege: a Magyar Köztársaság biztosítja a tulajdonhoz való jogot.
A bizottság a módosító javaslattal egyetért, elfogadását támogatja.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e Szájer József módosító javaslatát? Most kell szavazzunk! (Megtörténik.) Köszönöm.
Megállapítom, hogy az Országgyűlés 345 szavazattal 4 ellenében 5 tartózkodással Szájer József módosító javaslatát elfogadta. (Gyér taps.) Egyúttal bejelentem, hogy félórás szünetet rendelek el.
(15.30 órától 16.05 óráig. Az elnöki széket dr. Szűrös Mátyás foglalja el.)

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem