FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.

Teljes szövegű keresés

610FŐVÁROSI UJDONSÁGOK.
Rég halljuk már, hogy a derék Görgeí a gavallérkodó tiszteket ugyancsak examinálja, s a nem ara valókat minden teketoria nélkűl elcsapja. Miért az illyféle szélnek eresztett úrficskák, nem mulasztják el, rá úton út-félen sziszegni, de a tábor, a legragaszkodóbb szeretettel viseltetik igazságos vezére iránt. Közelebbről a Pesther Zeitungban is egy igen jellemző tettét olvasunk a jeles főtábornoknak. Egy hadnagy egy csapat újonczczal érkezett meg hozzá. Görgei kérdé tőle: hány embert hozott magával, hány van közőlök egészen fölszerelve sat.? A tiszt ur „bizony nem tudom”-mal felelt, s az altisztre hivatkozott, hogy az talán fog számolhatni. Számolt is pontosan mindenről, de hadnagya nem köszönte meg, mert vitézövét leoldatá vele Görgei, s átadta az altisztnek, hadnagy urat pedig azzal bocsátá útnak, hogy menjen vissza Pestre, vagy a hová akar, mert ő illyen embereket nem használhat.
– Pest város közelebbi gyülésén egy kézműves lakhatási jogért folyamodván, kérelméhez egy németűl írt bizonyítvány is volt csatolva a vasuti igazgatóságtól. Ugyan úgy-e? Az a jó mérnök úr még most sem tanúlt meg a magyar kenyéren magyarúl? – A közgyülés elhatározta, megkérni ezeket az urakat, hogy ha máskor a hatóság elébe irnak, tessék magyarúl írni.
– Földesúri jogánál fogva a város bizonyos díjt rótt a mészárosok által levágandó minden darab marhára. Ez ellen a húsvágók egy protestatiót adtak be, mellyben erős hangon panaszkodtak e „rendkivűli adó” miatt, mellyre nézve kinyilatkoztatták, hogy azt igazságtalannak tartván, fizetni nem fogják. A gyülés értésökre adá e hájfejű uraknak, hogy a város által rájok rótt darab díj nem adó, annyival kevésbbé rendkívűli adó, hanem puszta gyakorlása azon földesúri jognak, melly a hatóságot, a regálék fölött illeti. Minélfogva röviden elhatározták, hogy a vonakodó mészárosokon a darab díj végrehajtás útján is be fog vétetni. Meg kell jegyeznünk, hogy a húsvágók, mig egyfelől a darab-díj ellen tiltakoztak, másfelől ezen ürügy alatt a húsnak fontját 16 krról 18 krra emelték. A hentesek ugyan ez ügyben hasonló folyamodványt adtak be, választ is hasonlót kaptak.
– Figyelmeztetjük az illetőket, hogy a pesti sánczok körűl holmi hivatlan mérnökök kezdenek mutatkozni, kik ott a redouteokat lépegetik és jegyezgetnek. Jó lesz ezektől az idegen madaraktól megkérdezni: mellyik ég alá valók és mi czéljok van? mert azon veszszük észre, hogy Bécsben vagy Olmützben, sánczainknak tökéletes rajzát bírják. – Sz–i K.
– Egy magyar hölgy beszélte előttünk, mint botrányos dolgot, hogy e napokban az útczán menvén, három magyar tudós társasági tag sétált előtte és németűl conversált (!) Derék magyar hölgy! ne botránkozzék meg ezen. Sok magyar tudósnak bizodalmas nyelve a német nyelv. Mi már ehhez szokva vagyunk. Még a m. tudós társ. alapítója Széchenyi István is örömestebb beszélt németűl, mint magyarúl. Szép volna, ha a tudós urak legalább most már emancipálni bírnák magokat a Habsburgok három száz éves elnémetítő rendszerétől.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem