NAGYBRITANNIA.

Teljes szövegű keresés

NAGYBRITANNIA.
A lapok tele vannak a párisi választások feletti okoskodásokkal és lord Bentinek meghalálozásával. A napi sajtó conservativ része dicséretekkel akarja öt elhalmozni, negativ érdemein kivül azonban mit sem tud róla felhozni.
Az Examiner a continensre forditván figyelmét, ekkép szól Frankfurtról. E város népe úgymond, tapasztalatlan minden tekintetben. Ujoncz a birodalmi kormányzó, ki a szállása előtti torlaszok szétrombolására austriai ágyukat volt kénytelen használni, újonczok a ministerek, a polgárok s az egész néptömeg. Frankfurt változtatni akarja Európa territoriumait, itten németesíteni, ottan tótosítani, s Lombardiát olasztalanítani. A helyett, hogy az aristocratia hatalmát megtörni igyekeznének, a királyok s fejedelmek hatalma nyirbálása körül működnek, pedig e tekintetben a néptömegre nem igen lehet számitaniok. Schleswiget minden áron németesítni akarnák, elfelejtve, hogy ez nem egyéb, mint a teutoni liberalismus nádparipája. A párisi gyülés szinte nem dicsekedhetik a legjobb politicával, azon különbséggel azonban, hogy ott a gáncs csak a belpoliticát illeti, mig Frankfurt a keblébeni szakadásokra akarva figyelmezni, s Európábani túlsulyra törekedve küldolgait elrontja, beldolgait pedig végkép elhanyagolja.
– A jamaikai lapok szerint Sz. Domingóban lázadás ütött ki a feketék és mulattok közt, minek folytán az angol consul Thompson megöletett.
– Cubában sok kereskedő elfogatott, azért, mivel róluk azon hír terjedt el, mintha a spanyol királyné ellen összeesküdve, ezen szigetet az amerikai hatalom kezébe akarnák játszani.
– Yukatában szinte nagy összeütközés volt a fejérek és feketék közt, mellyben a fehérek voltak a győztesek Muna várát is kezökre kerítve.
– Lord Brougham Landsownhoz intézendő levelekben szándékozik a franczia forradalmat leírni. Várva várjuk az egyszerre lord és pair lenni akaró férfi nézeteit.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem