NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.

Teljes szövegű keresés

NAGYBRITANNIA ÉS IRLAND.
Scotiaban, hol a királyi család elfogadási ünnepélyekre roppant összegek költettek, a burgonyavész annyira terjedt már, hogy tapasztalt földészek állítása szerint, az idei termés karácsonig sem fogja elláthatni a föld népét. Ő felségök kivánt egészségben érkeztek meg Balmoral kastélyban, hova Russel lord is váratik. E hely – mond a Glasgow Courier – azért választaték a királyné által, hogy fölséges férjének alkalom adassék vadászati ügyességét kitüntetni....
– A frankfurti gyülés eljárása a schleswig-holsteini fegyverszünet irányában mind a liberalis, mind a conservativ lapok által megrovatik. A német politica, ugymond a Times, mind inkább növekedő bonyolodottsága miatt, ugy látszik veszélyes szint kezd magára ölteni.
A frankfurti nemzeti gyülés szétoszlatja a központi végrehajtó hatalmat, mivel az Poroszországnak, a Daniaval való független fegyvernyugvási kötést megengedte, s ugyanazon időben a berlini gyülés szétoszlatja a porosz végrehajtó hatalmat, mivel az, egy a tiszti karnak porosz hatalomtóli függetlenítését tárgyazó inditványt ellenezett, vagy más szavakkal: Németország democratiaja, azért forgatja fel az összes német nemzet centraladministratióját, mert ez az alárendelt részek egyikének (Poroszországnak) hatalmát nem ellenőrizte, midőn ugyanazon perczben a berlini democratia, Poroszország végrehajtó hatalmát megsemmisíti, azért, mivel az nem akarta a porosz tisztikar véleményét a magáéval összhangzólag kicsikarni; s igy a centraldemocratia felindul a provinczia szabadságán, mig a provincziai democratia egy secta véleményét kárhoztatja. Németországnak a többi europai statusokhozi viszonya most megzavartatott, és közlekedése megakadott, Poroszország megszünt, mint önálló királyság működni, s igy az összes Németország cselekvései, a politicai gépezetnek sokféleképen szaporított tényezői által gyengíttetnek. A frankfurti democratia hadat izenvén Dániának, szükségképen csak a porosz hadseregre kénytelen támaszkodni, mire Poroszország alkalmasint nem hajlandó, és igy Németországnak más alternativája nincsen, mint Anglia interventióját is magával hozza; ekkor pedig Porosz- és Francziaország, e két régi ellenség együtt fognak kezet, minek a lesz a vége, hogy a frankfurti democratia, a parisi democratia ellen fog küzdeni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem