OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Sardinia. Turini levelek szerint, épen nem igaz azon hir, mintha Károly Albert titkos békealkudozásokben lenne a bécsi ministeriummal. Sőt ellenkezőleg, e hamis hirt Radeczky s Schwarczenberg akaratosan terjesztették volna a király népszerűtlenné tétele s a közbenjáró hatalmak ingerlése végett, s igaz hogy ők tettek is Károly Albertnek ajánlatokat, de ez mindég visszautasította. – A piemoni sereg már 80 ezerre megyen a nemzetőrségeken kivül, mellyek most nagy buzgósággal taníttatnak minden hadi gyakorlatokra.
Sicilia. Az olaszország forradalom legvéresb jelenetei most e sziget felé látszanak vonulni, s itt talán rémitőbb lesz mint vala a többi olasz földön, mert uralkodó jobban nem gyűlőltetik sehol, mint a Bourbon, Siciliában, és az olasz nép seholsem olly dühös szenvedélyéért mindent – az utósót is merni – mint épen Siciliában. Sept. 1-jéről kelt hírek szerint Palermóban a ministeri kormány megbukott, s a köztársasági párt ragadta kezébe a hatalmat; de vele ellenkezőleg a királysági párt még a gyűlöletes Bourbont is szivesben visszafogadja, mintsem hozzája csatlakozzék. Oh te gyalázatos emberi vakság és irigység! – Messinában nagyobb az összetartás, s el van határozva utósó erőig a legnagyobb feláldozással védni magát, a már sept. 2-án megérkezett, s a fellegvárba beszállásolt nápolyi sereg ellen. A házak kiüríttettek, s minden vagyon a vidékekre szállíttatott, hogy semmi zsákmányt ne nyerjenek a nápolyiak. Az utczák torlaszokkal vannak elzárva, s az ablakok kővel s lőfegyverekkel ellátva az ellenség benyomulása ellen. Csak az sajnálatos, hogy mig a fellegvár nyilván kezébe tartja a város sorsát, s a nápolyi kitanult katonák fegyverrel, s ágyuval kellőleg elvannak látva, addig a szegény siciliaiak sem jó fegyverrel, sem ágyuval nem birnak, s minden erejök a dühig csigázott lelkesedésben fekszik. De valljon fognak e győzni ez által?
Sept. 3-kán reggel a fellegvár elkezdé a várost bombázni, mit ez erősen viszonzott, de kevesebb sikerrel, mert bombái nagyobb része a levegőben pattant szét. – A harcz kezdetével Reggióból (átelleni tengerparti város Messinával) mindjárt segitség érkezett a nápolyi sereg számára, s ez három részre oszolva, közre akarja fogni a várost, hogy menekülése nem lehetvén, vagy megadja magát, vagy utósó védelmében megsemmisíttessék. A nagyobb tengeri hajók eltávozni kénytetvén a kikötőből, nehogy megsérűljenek, csak az egy franczia gőzös Panama maradt ott oltalmi helyűl szolgálandó, az ottani francziák s tehetetlenebb nők számára. A harcz kimeneteléről még semmi bizonyost nem tudhatni. Némelly hirek szerint sept. 4-dikéről a nápolyi sereg egyik része (schweicziak) szárazra szálva, megrohanták a várost, de rémítő tüzeléssel fogadtatva, nagyobbára lemészároltattak; s a várost nem hogy meghódította volna a fellegvár, de hosszu ágyuzás után, nagyobb siker nélkül elhallgatott. – Más tudósitás szerint Messina látván maga védelmezésének lehetetlenségét, a város többhelyről fölgyujtatott, s a lakosság a nápolyi sereg közt nagy mészárlást tevén, oda hagyta a várost. – Holnap talán bizonyost irhatunk.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem