FRANCZIAORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

FRANCZIAORSZÁG.
Paris. Sept. 12-kén a nemzeti gyülésben a törvényhozási bizottmány azon javaslata tárgyaltatott, hogy a végrehajtó hatalom joga, a hirlapok felfüggesztése iránt megszünvén, ez az igazságügyi minister megkeresése következtében esküttszéki itélet által történjék. – A törvényjavaslat ellenzői leginkább azon kettős okból indúltak ki, hogy a jelen kormány eljárási szabadságában, már csak azért is inkább megnyugszanak, mert ezt minden perczben felelősségre vonhatják, míg a birói eljárást megtámadni nem szabad s megváltoztatni is nehezebb. S mivel a szónokok mind meg voltak egyenként győződve, hogy az ostromállapotra szükség már nem soká levén, e jog magától kiesik a kormány kezeiből, s azért a törvényjavaslat megszavazása szükségtelen lenne. – A javaslat védelmezői között kitünt Viktor Hugo. Szerinte a rendnek valódi barátai, mindig legbiztosabb támaszai a szabadságnak, s ezeknek tiszte épen úgy ellene dolgozni az utczai lázadásnak, mint a hatalom önkénye ellen küzdeni. A hirlapok felfüggesztése a királyság korában az egész állomány ellen intézett veszélyes csapásnak mondatott, s az marad a köztársaságban is, mellyet eltávoztatni érdekében áll a szabadság minden valódi barátjának. – E jog elővizsgálatot alapítván felemlítése által, s megtámadni engedvén a tulajdoniságot, ollyasmire nyit utat, mi ellen a nemzeti gyülés mindig ünnepélyesen tiltakozott. – A sajtószabadság ép olly szent s magasztos jog, mint az átalános szavazat; sőt testvéreszmék, mellyeknek egyikét nem lehet másika nélkül valósítni. A sajtószabadság az egyetemes nemzetnek fénye, melly a kormány lépteit irányozza. Ezt terjeszteni kell inkább gatolás helyett, mert a mellyik nap, e szent fény homályosulni kezdene Franaziaországban, egész Europa világát ködös felhők fognák körül. – Utána Marie igazságügyi minister szólt a kormány részéről, s magyarázván a kormányt e részbeni felelősségét, czélszerűtlennek tartá feleletnélküli birákra bízni e jogot, melly úgyis szükséges kifolyása a néhány nap előtt továbbra is fenmaradottnak határozott ostromállapotnak. – A javaslat nagy szótöbbséggel elvettetett, s a kormánynak továbbra is joga lesz a köztársaságra nézve veszélyesnek tetsző hirlapokat felfüggeszteni. – Azonban miután maga a párisi rendőrség igazgatója által hivatalosan közlött tudósítások szerint a csend már teljesen helyreállott, az iparvilág megkezdi üzleteit, s a kereskedés naponként élénkül, – lehetetlen, hogy az ostromállapot még soká fentartassék, s ezzel egyetemben a kormánynak e törvény feletti joga is meg fog szünni.
– A Proudhon hirlapja „Le peuple“ s a „Le peuple français“ ügyvivői s nyomói egyenként 200 francig s egyhónapi börtönnel bűntettettek, mivel a kellő biztosíték nélkül jelentek meg.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem