LEGUJABB HIREK.

Teljes szövegű keresés

LEGUJABB HIREK.
PEST, sept. 12-én.
Sorsom azon földről, hol az ármány emésztő mérget forral e haza élete ellen, ide hozott, hogy a haza ezen vész óráiban egy fordúló pontnak legyek szemtanúja.
Ma estve koczka vetteték sorosd fölött, oh te erővesztett, kifogyasztott, megzsibbasztott, megszaggatott szegény haza!
Estve 8 órakor a képvislők háza ülést tartott. Ülést, mellyre mint e haza történetében nevezetes epochára emlékezhetnek még ivadékink is – ha még lesznek, ha az osztrák ármány és magunk gyávasága ki nem irtja ez árvákat!
Kossuth inditványozás: a) hogy a tegnpi ülés következtében a ház jelentse ki, miként fel sem teszi, hogy a nádor, a kérdéses ministeri ellenjegyzés nélküli levél által, törvénytelenséget szándokolt volna elkövetni.
b) hogy a ház kérje fel ő fenségét, hogy az ország kormányát ez ideiglenes állapotból, melly a cselekvési erőt zsibbasztja uj ministerium alakitása által, minél előbb kiemelje.
Erre gr. Batthyány Lajos a szószékre kél, s előadja anádor levelét, mellynél fogva őt az új ministerium alakítására, mint ennek elnökét megbizta.
A ház örömmel fogadá.
Kossuth – emondá e feljelentésre, miként örvend, hogy gr. Batthyány bizatott meg, kinek neve a xmagar függetlenséggel és szabadsággal historialiag azonositva van, és igéré, hogy miután a szándék tisztaságáról meg van győződve, mind addig, mig a haza megmentésérteé és felvirágoztatására választandó eszközöket veszélyeseknek nem látandja – erejével az uj ministeriumot támogatni hazafiui kötelességének tartja.
Igy hát Bathyány Lajos gróf ministeriumát rövid perczek után üdvezlendjük.
Kossuthot pedig igénytelen közpolgári kötelességében mint törhetlen hazafit tisztelhetjük. – Isten velünk!
Bécs, sept. 11.
A bécsi népre nagy hatást gyakorolt a magyar követek eltávozta; sept. 10-kén az Odeonban nagy népgyülés tartatott, hol a magyarok iránti rokonszenv egyenesen kinyilatkoztatott, mig a camarillának és midnen védangyalainak pereat- ot kiáltottak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem