OLASZORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

OLASZORSZÁG.
Bologna. Aug. 10-ről, Welden tábornok arról tudósítja az osztrák hadügyministerimot, hogy ő f. h. 7–én Bolognából Páduába visszatért, s meghagyta Perlas altábornoknak, hogy egy nappal később ugyanazt tegye az egész sereggel. De midőn már épen indulni akart, a várossal elébb kötött egyesség ellenére, a fegyveres csapatoktól támadtatott, 3 látogatásba jött katonatisztet s több katonákat orozva lelőttek. – Erre Perglas kénytelen volt a megtámadást visszaverni, s több óráig tartó tüzelés után visszavonulását a Po felé megkezdette, s 10-én már Centoig haladott. Az osztrákrészről elesett 5 ember, köztűk 2 tiszt; megsebesittetett 63 ember, s köztük több magas tisztek is. – Az olaszoknak lehet 60–70 halottjuk. – Miben áll az egész esemény, hitelesen majd csak az olaszok meghallgatás után mondhatjuk meg.
– Milano. Radeczky aug. 8-án köszönő szózatot bocsátott ki táborához, mellyben legnevezetesb azon mondat, hogy vitézsége által olly népek s fejedelmek közti szövetséget semmisített meg, kik régi kötések s joguk szentségéről megfeledkezve Ausztria határait túl a havasokon akarák kijelelni. – Maga a város szomorú elhagyottság képét viseli. A kereskedelmi üzletek megszűntek, s minden emberi inkább a jövő mint jelen miatt látszik törődni. A katonaság egy része mindig fegyverben őrállomásoz. A nemzetőrség feloszlattatott. A fegyverek elkoboztattak. Az utczákoni csoportosulások vagy politicai ügyek fölött nyilvános vitatkozás szorosan tiltatik. – Mi sors vár e szegény hazára? Ha szerencse is – : azt drágán vásárlotta.
– Sardinia. Magán úton jött tudósitás szerint, midőn Károly Albert az általa Radeczkyvel kötött 6 heti fegyverszünet megerősitését kérte volna a követ kamarától, ez beleegyezését megtagadta, s késznek nyilatkozott egyetemes népfelkelést hirdetni, mintsem illy csúfos kötést elfogadjanak. – S a nép valóban tömegestől is fegyverkezik, s az edgész Piemont végkép elszánva látszi,k még egyszer megkisérteni a fegyver szerencséjét. – Most mindinkább kitetszik, milly káros volt a Károly Albert elhirtelenkedése.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem