ANGLIA.

Teljes szövegű keresés

ANGLIA.
Tehát a büszke Albionra is rá került a sor. A forradalom szelleme, melly sebes léptekkel járta be februar óta aeuropa legnagyobb részét, a csatornán is átkelt, emlékeztetendő a legrégibb alkotmányt, hogy az is emberi mű és halandó. Milly kevélen és megvetőleg nézett ránk a tengerek úrnője! ime a sors őt is elérte. Halálórája még nem ütött ugyan, és hősszerek alkalmazása, mint a habeas corpus acta ideiglenes megszüntetése megtarthatja még egy darabig életét, de az enyészet már észrevehetőleg működik. A dublini clubbok megszüntettek a főváros lefegyverkezése ellentállás nélkül végbe megy, jóllehet a fegyverek nagyobb része a városból jóelőre kiküldetett; Irland, hadi hajóktól körülfogva, ben nagy hadi erőtől letartva, nem fog ugyan egyszerre tömegestől felkelhetni, s a gyűlölt bilincseket lerázni, de az aprótt guerrilla harcz sem fog a viédken mind addig megszünni, míg Francziaország belső elrendezésével készen, nem fogja egy egész világ előtt adott szavát meghazudtolni, és a segélyért esengő szomszédot elvérezni hagyni. De a szabad Amerika sem fog saját történetéhez, melly Irland története is, hűtlen lenni. Sok ezer irlandi, kik szülőföldjöket elhagyni kényszerültek, az Oceánon tul, melly most már 9 nap alatt áthajózható, egyesülve, folyvást hátrahagyott véreik felszabadításán működnek. Nem rég tetemes összeg segélypénz jött Amerikából és kétségkivül fegyv er is. Mitchellnek, ki hazafiságaért Bremuda szigetére van számüzve, minden ároni kiszabadítása határoztatott.
Figyelmet érdemel azon körülmény is, hogy Amerikába az Angliából érkező leveleke postadiját ötszeresen felemelte (5 pence helyett 25-re), s hogy a betöltendő presidens-székre kifejlölt két vetélytárs Taylor és Cass közől, az utóbbinak van több kilátása, ki 1812 óta Anglia legmegátalkodottabb ellenének ismertetik. De magában Angliában sem maradnak visszahatás nélküöl az irlandi mozgalmak. Liverpool már is kitöréssel fenyegetőzik, ugy szinte azon nagyobb gyárvárosok, hol irlandiak nagyobb számmal tartózkodnak. Ez által az angol hadsereg egy nagy részét honn kellend tartani. Az angol gyáripar állapota jelenleg ugy is ollyan levén, hogy a legkisebb belzavar halálos csaoás volna ránézve, minthogy a száraz föld mozgalmai előtte minden piaczot elzártak, europa vászon zubbonyban jár, s az ujabb czukortörvények által vég elszegényedéssel fenyegetett gyarmatok sem igen vásárolnak. A gyáros keveset adhatván el, kevesebb munkást tart, a kenyértelen munkások olcsóbb tápa: a burgonya pedig már nem csak Irlandban, de Anglia éjszaki részein is rothadásnak indult. Mi lesz mind ennek következése? az, hogy a 6 és 4 pontos chartista főnökök, ámbár jelenleg az irland ellen hozott alkotmányon kivüli rendszabályok megszavazásában a kormányt pártolták, csak ugy lesik a pillanatot, midőn a szegény munkást éhezve találják. Napoleon mondta „le veatre gouverne le monde” (a has kormányozza a világot9 egy népről sem áll olly erősen, mint a haszonleső angolról. Átalános, rendezett háborút tehát Irlanddal nem várhatni de könnyen megeshetik, hogy mi ap. 10-én London utczában nem sükerült, Liverpool, Manchester, Leeds és Birmingham falai közt ugyanakkor fog végbe menni, midőn a hadsereg legnagyobb része Irlandban vesztegel.
A julius huszonhatodiki alsóházi ülésben Urquhart Palmerstont az aldunai tartományok iránt interpellálván, emez azt felelte, hogy e napig nem jutott még a kormány tudomására, hogy az orosz az oláhországi határt átlépte volna de ha tenné is, azt csak a török kormánynyal egyetértőleg fogná tenni.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem