SPANYOLORSZÁG.

Teljes szövegű keresés

SPANYOLORSZÁG.
A királyné, a ministerium és az egész udvar kiséretében La Granjába ment, melly öt órányira fekszik madridtól, de telegraphi összeköttetésben van a fővárossal. A carlista lázadási kisérletek minden siker nélkül maradtak. Cabrera proclamatiója elhangzott, a nép a békes állapothoz ragaszkodik, az egyes elfogott carlista főnökök a haditörvény szerint rögtön gyonlövetnek, a lázangó csapatok elszélednek, vvagy Francziaországba vonulnak vissza. Maga Cabrera is eltünt.
Infanta Josefa (a király huga), ki, mint tudva van, Guel y Rente nemes ifjúval alattomosan összeesketé magát, s e lépés következtében egy királyi rendelvény által minden czimei- és rendjeitől megfosztatott, a dolgot szivére vevén, túladott kedves férjén és kijelenté atyja, Don Francesco előtt, hogy házasságát törvény által feloldatni kivánja. A szegény férj a helyhatóságtól a városból is kitiltatván, búját Francziaországba vitte.
Christina anyakirályné ellenei nyiltan vádolják e régi barátnéját és szövetségesét Fülöp Lajosnak, hogy a status pénzeit az utósó párisi forradalom előmozditására fordította, valamint a San Fernando bankban talált roppant hézagot is egyenesen neki tulajdonítják. Annyi bizonyos, hogy a franczia kormány rendőrei által a spanyol pénznek az ujabb időkbeni gyakran felmerült forgására figyelmeztetvén, szoros vizgálatot tartatott Christina párisi házában és a spanyol consulnál. A spanyol kormány viszont e gyanúskodást megtorlandó, Lesseps franczia követet szándékozik Madridból kiutasítani, mint haza küldé Bulwert.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem