ANGLIA.

Teljes szövegű keresés

ANGLIA.
A Duna völgye, ugymond a Chronicle, hosszas ideig volt küzdés és harcz helye. A római civilisatio a Dardanellák és Északázsiától félvén, mindig a Duna partjai használta paizsul az ellenség betörése ellen.
Azon időszakban, mikor I. Károly az angol rtónra lépett, Richelieu Francziaországban uralkodott, s Európa az uj világ prtjait kezdé magának kijelölni; Valachia és Moldavia a török vas hatalmának kényszerittetett hódolni. Ezen tartományokkal azóta az európai diplomatia nem sokat gondolt, mellyek azonban a jeles események által a politicai kérdések közé önként bele sodortatnak.
A diadalmas párisi respublica-szülte pezsgés és lázongás a Dráván és tiszán is át, egészen a Pruthig hatott. A Jassyban kitört s a hospodár és czár hatalma által elnyomott lázadás Bukaresben diadalmasan tünt fel, Bibsco elszökött, s az alkotmányos monarchiából respublica lett, mellynek nagyobb része az ugynevezett antiorosz, az ifju Német- és Francziaországgal óhajt szövetkezni, mit az orosz és török átlátván, seregeikkel lefelé nyomulnak. Nem kivánnám, irja e lap, hogy ezen nagy potentate, kinek ugy is nagy befolyása van a dunamelléki tartományokra, most protectori szereplése által Magyar és Németországnak kereskedését a fekete tenger felé megnehezítse.
Sajnos, mond továbbá, hogy illy bonyolódások közt Austriát felbomolva látjuk, a nélkül, hogy egy más, az egyensulyt ujból helyreállitó hatalom emelkedett volna föl helyébe. Európa egyensúlya soha se állíttathatik helyre, ha vagy Austria vagy Magyarország olly hatalmat nem fejt ki, melly képes legyen a kedvző körülményektől elragadtatott orosz betörést keményen visszatorolni.
– A julius 21. alsóházi ülésben, Russel lord más napra egy billnek behozatát jelenté, melly szerint az irlandi hatóságok föl legyenek hatalmazva a törvény kihirdetése napjától fogva, 1849. mártius 1-sejeig minden embert, ki a kormány vagy annak tisztjei elleni lázítás gyanúja alá esnék, perbe fogni és bebörtönözni. E szerint tehát a Habeas corpus acta, a britt szabadság legszilárdabb sarkalata volna felfüggesztendő. A zezen ülésben rendkivüli nagy számmal látogatott ház legmélyebb csenddel fogadá a premiernek ezen jelentését.
– A külügyek hivatalában majd naponként tartatik ministeri tanács. A Londoban, irlandi szabdságon tartózkodó ezredetik tisztei rögtön ezredeikhez parancsoltattak. A mult héten hiteles jegyzékek szerint 1326 születési és 930 halálozási eset fordult elő London és külvárosaiban: a népesedés tehát 390 lélekkel szaoporodott.
Ma reggel azon hír terjedt el a fővárosban, hogy lord Clarendon, Irland kormányzója meggyilkoltatott volna; hitelesen azonban még nem tudatik.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem