Nagybánya, julius 10.

Teljes szövegű keresés

Nagybánya, julius 10.
Nemzetőrségi ügyeinkről szigoruabban kezdenek rendelkezni. Annak szaporitása végett ezentúl fegyvert fogható minden egyénnek leendő besoroztatása, végzésileg kimondatott. Határozattá lön az is, hogy a hadi gyakorlatokra meg nem jelenő nezetőr 10 kr, a káplár 20 kr, a felsőbb tisztek pedig egy forint fizetésre köteleztessenek. A bejöhető összeg a nemzetőrség szükségeire leszen fordítandó. Ezen intézkedés folytán hisszük, miszerint a még az előtt ugynevezett nagyságos urak is gyakrabban fognak jelenlétökkel bennünket megörvendeztetni. – a nemzetőröknél volt fegyvereket számbavétel végett egyenkínt összeszedegetik, sőt a magányosok mindennemü használható fegyvereit is összeirják. – A napokban kitörültettek a nemzetőrök sorából azok, kikél a fejér templomi eset következtében orvosi bizonyitványok előállitásával mint ürügylött rokkantok, kivánnák magokat a honvédelmi szolgálatból dispensalni.* Gyáva nyulfiak. –
Bizony nagy kár volt kitörültetésökkel annyira kezökre játszani a kitűzött czélt. Ha már kitörlésről volt szó, mi legtermészetesebbnek találtuk volna az ürügylöött rkkonatokat erkölcsileg hasznavehetetleneknek tekinteni, s midőn kötelesség teljesitésétől mentettek fel, egyszersmind a polgári jogok gyakorlatától is kellene őket dispenzálni.
A gyilkosok e vidéken napi renden vannak.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem