Vidéki hirek.

Teljes szövegű keresés

Vidéki hirek.
S. a. Ujhely, nov. 6 kán. A midőn városunk, e lapoknak szánt, koronkinti eseményei közlésére tollat fogtam, nem volt szándékom a t. cz. olvasó közönségnek eget földet igérni; de igen, lehető hű leirást adni az iparban még meglehetősen hátralevő városunkról.
Nálunk is, mint kik még a „tokaji” név alatt menő hegyaljai bortermesztőkhöz tartozunk, a szüret már átalánosan bevégeztetett, min a természet a szőlős gazdákat megkimélendő – e nyáron át határunkban két izben a jégverés által könnyitett, annyira, hogy sokan, kik 20. 25. hordó borra számithattak különben, alig 1 vagy 1/2 hordó bort kaptak. A hol pedig a szőlő nem volt a kiméletlen jégzápornak utjában, ott azért szinte igen kevés asszu volt, minél fogva boraink ára sokkal csekélyebb a tavalyinál.
Hogy iparunkkal hátra vagyunk az nem csuda, mert népünk iparczikkbeli igényei szerfelett kevesek, de meg mi nem annyira iparüzők mint bortermesztők vagyunk, hogy Izrael azon 500 fiainak, kik közt igen kevés van, kézi munkája után élni kénytelen, könnyebb levén a szokott mesterség – – – legyen mivel kereskedniök, mert ezt idáig már kizárólagosan magokhoz ragadták, mi által ugyan magunk nyujtunk módot, hogy borkereskedésünk hitelét, melly enynyire is csak az ő pancsolásaik által csökkent, tökéletesen tönkre tegyék.
A biztositó társulatok ügyvivőségei felesleges számmal is vannak nálunk, u. m. az austriai, triesti kettő is, és a magyar jégverés elleni, mellyek mondhatni nem nagy nyeségnek örülhetnek, különösen az utóbbi társulat fenállása óta itt is létező ügyvivősége csak ez évben kerestetett meg legelőször, s bevett 100 pftot a károk rá mennek 300 pftra.
Szokott novemberi vásárunk jelenleg két nappal hátrább tétetett mint volt annak előtte, mi által sokan aprilist jártak. –
Kézmüveseink minél kevesebbet producáltak ez uttal, de még is ebbeli szükségeinket a gondos vidékiek szivesen ellátták. Kassáról Fröhlich és társa nagy mennyiségü kész ruháival, a meczenzefiek vászonnal, a miskolczi szűrszabók gubáikkal stb. Helybeli készitmény olly kevés volt, hogy az egy Balogh szűcsmester jó készületü téli ruháin kivül emlitést alig érdemelnek.
1511A rimaszombati fazekasok szinte nem kis szerepet játszanak vásárainkon, csinos készületü és ugyan csak jó kelendőségnek örvendett kályháikkal.
A termesztmények jelen vásárunkra nagy mennyiségben hozattak, de mind a mellett jóslatunkkal ellenkező drágaság volt. Az itt elsorolt czikkeknek csak a közép árát véve fel, a buza köble 19 ft 30 kr. v. cz., gabona 15 ft 30. Kukoricza 9 ft. Kása 24 ft. Zab 3 ft 21 kr. v. cz.
Véleményem szerint nem lenne felesleg, ha az illető hatóságfigyelemmel kisérné azon gabona-vásárlásokat, melylyeket zsidók tesznek, nehogy később a nyerészkedők körmei közül kétszeres árán legyünk kénytelenek hozzá jutni, vagy ha – mi ellen e megyének határzata van – más megyékbe szivárogtatnák, csak sovár szemekkel nézzünk utána.
–gh M.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem