Vámügyi vélemény.

Teljes szövegű keresés

Vámügyi vélemény.
A hazánk s Austria közt fenálló vámok szabályzata is azon kérdések egyike, mellyek megoldatában a mikintnek megválasztása jó vagy bal szerencsét, üdvet vagy kárhozatot vonhat maga után.
Egy tekintélyes férfiu arról kérdeztetvén meg: mikép lehetne kereskedésünket az osztrák tartományokkal hazánk javára szabályozni? rövid válaszul azt adá: hogy csak a mostani magyar vámrovatokat kell az osztrák vámrovatokkal fölcserélni. Ez ép olly egyszerü mint elmés válasz sok igazságot foglal magában; de mi, soha illy politicának kezet nem nyujtanánk. Ismeretes e hon előtt ama kapcsolat, melly az austriai monarchiának tarka népeit összetartja, ismeretes ama szellem, melly a vegyület benső ügyeit intézi; s ezért az önmegtagadás leplét boritván az örömtelen multra, az osztrák tartományok népeitől csak annyit követel, mennyit nem követelnie ugy bün mint gyávaság volna; önerejével csak annyira törekszik, mennyivel önmagának tartozik; csak annyit kér, hogy egy fokon állhasson az osztrák népekkel; mert az igazságnak csak ugyan azon fokán képzelhető a kölcsönös vállfeszités, mellytől a monarchia ereje, s a népek jövendő jóléte s szabadsága függ.
A véglet közt: „kizárólag monopolizálni nyers termékeinkkel az austriai piaczot, nagyobb védvámot követelni saját gyártmányainkra ha kivisszük, mint szabni az austriai gyártmányokra, ha azokat behozzuk;” és a másik véglet közt: „minél kisebb vámokat szedni az austriai gyártmánytól ha hozzánk hozatik, minél nagyobb vámot szedni a magyartól ha Austriába szállittatik, engedni hogy Austria az egész világtól vegye a nyers terméket, mi széles e világon egyedül őtőle a gyártmányokat, mi a mostani állapot,” – e két véglet közt mi a viszonyos érdekek kölcsönös kiegyenlitését 1338azon alapon inditványozók, hogy hazánk saját szükségeit magyar kéz födözze.
Nincs többé ember széles e honban, ki a mostani állapot fonákságát, igaztalanságát kétségbe vonná. Azt gondolók, hogy a kölcsönös kiegyenlítésre, a saját piacz megovására fektetett kereskedési emancipatio nem fogja többé hátrálni engedni a magyart; azt gondolók, hogy ez tán olly kérdés leend, melly mellett együtt marad mindaz, kit e föld szült. Azoban nem ugy lőn. Szemközt eszméinkkel és nézeteinkkel más eszmék és nézetek állittattak fel. Bennünket históriai tapasztalatok, a számok sulya és sajátszerü körülményeink birnak azon rendszer pártolására, mellyel fejfedő iparunkat védeni akarjuk; szemközt e rendszerrel van, a vámsorompók eltávolitása köztünk s austria közt, mellynek széles és csillogó takarója – a szabad kereskedés rendszere – az, mit az ellenfél emberei a két ország viszonyára nézve kitüztek.
S im észrevételeinket meg kell tennünk. Szóljunk először a vádra, melly következetlenséggel illet bennünket. Igaz, mi meg vagyunk győződve, hogy valamint a népek egyetemének, ugy egyes nemzetek életének szabadnak, bilincstelennek kell lenni: de tudjuk azt is, hogy valamint egyes embernek, ugy egyes nemzeteknek is van kötelességök önmagok iránt. Mi is meg vagyunk győződve, hogy a szabad kereskedés, egyik legerősb, leghatályosabb nyilatkozása leend a népek ama harmoniájának, melly után a meszsze jövendő geniusa epedez: de nekünk nem feladatunk a századok elzárt ölébe nyujtani kezeinket, nekünk kötelességünk azon utakat egyengetnünk, mellyek járására viszonyaink kényszeritenek. Meglehet, ha az egyetemi szabad kereskedés szózata intéztetnék hozzánk, meggyőződésünk más irányban nyilatkoznék; de mi a jövendő lehetőségeivel, a jelennek azonban testetlen ábrándaival nem foglalatoskodunk; azon szabad kereskedést pedig, mellyel kináltatunk, melly országunk határain tul néhány mérföldre terjed, és e széleken ismét nehéz békóra veretik, olly satyrának tartjuk, mellyel éretlenséget hitegetni, kedélyeket ámitani épen ugy lehet, mint az értelemtől szánakozó mosolyt aratni.
Mi magát a szabad kereskedést átalában illeti: kérdezzük meg a szabad kereskedés mestereit, azt értik-e az alatt, hogy egyik nemzet legyen szántóvető csupán, és semmi más, – a másik pedig legyen földmivelő szintén és ezen felül üzzön erős műipart, kézmüzetet, – és ismét egy harmadik legyen egyszersmind földmivelő, iparüző, 1339és ezenfelül üzzön terjedelmes kereskedést szárazon és tengeren? Azok, kik első apostolai voltak a szabad kereskedésnek, soha azt igy nem értelmezék; mert a szabad kereskedés eszméjét nem olly nemzeti életviszonyok idézék elő, mellyek között hiányzott műipar és kereskedés; sőt annak eszméje olly nép kebelében szülemlett, mellynek virágzó műipara és nagy kereskedése volt; – igen, ez Angolhon, miután védrendszere az ipart olly bámulatos magasságra emelé. Igen, a védrendszer mindenhol megelőzte a szabad kereskedést; a védrendszer átmeneti időszakot képezett a népek statusgazdászati életében, ez mindenütt iskola volt, mellyen a serdülő népek keresztül mentek, hol ismereteket, erőket szereztek magoknak az életre. Igy a 17-dik században Frank- és Angolhon, a 18-dikban Muszka- és Poroszország és Austria, igy most a német vámszövetség, s koronkint Északamerika. – De nekünk nem kell messze példákat keresnünk, itt van maga a szomszéd Austria. Ez országban mi fejtette ki az ipart más, mint a közvédelem? és ne történt volna bár ez, s ne történt volna pedig még kevésbé azon alakban, melly a külföldi gyárczikkekben valóságos tiltó rendszerré emeltetett: Magyarországnak legalább virágzóbb mezei gazdasága volna, nyers termékeink piaczai London, Marseille, Antwerp stb. lennének. Jogos, jogtalan, méltányos, méltánytalan uton? elég, hogy Austria magának műipart és kereskedést teremtett; és midőn ezáltal földmivelését előre vitte, Magyarország maradott parlagon kifejtetlen és tökéletlen földgazdaságával egyedül.
S most azon pontnál vagyunk, melly körül mozgalmaink főtengelye forog: „a szabad kereskedés eszméjénél köztünk és Austria közt.”
E szabad kereskedés eszméje következőket foglalja magában: „Magyarország és az austriai tartományok között a vámsorompók lerontatnak; – Austria jövendőben minden vám nélkül hozhatja gyártmányait Magyarországba, Magyarország jövendőben minden vám nélkül viheti nyers termékeit Austriába. – Austria fővárosánál Bécsnél a fogyasztási és községi járulékok továbbá is szedetnek. – Austriában dohánymonopolium létezvén, ez vagy ott is meg fog szüntettetni, vagy Magyarországba is behozatik. – Austriát és Magyarországot a külföldtől jövendőben is ugyanazon vámsorompó fogja elválasztani, minélfogva a) a nyers termékek továbbá is az egész világtól fognak szedetni, b) a gyártmányok behozatala pedig továbbá is tilalmaztatik.
Ezek fonalai ama szövetnek, mellyet az ellenfél emberei előnkbe teritenek, közelebről igyekezni fogunk ezeket szétfosztani.
egy

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem