Uj eljárás az ártézi kutak furásánál. Fouvelletől.

Teljes szövegű keresés

Uj eljárás az ártézi kutak furásánál.
Fouvelletől.
1833. évben jelen voltam Rivehaltesban egy ártézi kut furatásánál; lefúratott már egészen vizig, melly bőségesen szökelt föl. Következett most a csőnek betétele, s e végből kiszélesitetett a fúró-lyuk fölülről aláfelé; meglepetve valék, látván, hogy a furó nem huzatik föl a végett, hogy a fúrott föld kitakaritassék, minthogy az alolról fölszökelő viz a furó által lehántott földdarabkákat magával fölhozta. E rendkivüli tünemény – gondolám – igen könnyen utánozható, hisz erre nem szükség egyéb, mint üres földfuró, ez által a mint a furás leebb megy, a lyukba viz eresztetik, 231ezen viz pedig feljöttekor minden földrészecskéket fölhordand. Ebből indulva ki, a földfurásnak egy uj módját gondoltam ki. –
A készület áll egy üres, csövekből összerakott földfuróból, a csövek végeiken egymáshoz csavarvák; a furónak alsó végén van egy ollyan furó, minőt a furandó föld szükségel. – E furónak átmérőja nagyobb mint az üres csöveké, azért hogy ez utóbbiak körül gyürü-alaku hézag származzék, mellyen a viz s a kiásott föld följöhessen. A furó fölső része tagolt csövek által, mellyek a furót lementében nehány meternyire követik, – egy nyomó szivattyúval van összekötve.
A furó vagy körben hajtatik, vagy fölhuzására szolgáló eszközök semmi különösséggel nem birnak.
Ha a furó működése megindul, ugy mindenekelőtt a szivattyu tétetik munkálódásba. A furott luknak fenekéig, a furó belsején által egy viz oszlop bocsátatik le, melly a furó és föld közt levő gyürü-alaku hézagon följövén, magával hozza a kiásott földrészeket, csak ugy dolgozik az ember e furóval, mint más közönségessel, s a melly mértékben törik le föld, ugyan azon mértékben a föjövő viz által föl is hozatik. –
Minthogy a viz a földet ekkép folytonosan fölhordja, tehát a furót nem is szükséges fölhuzni, hogy a furás által elvált föld eltávolitassék, ez pedig igen nagy idő-kimélés. Egy szinte olly nagy előny az is, hogy a furó földdel soha sem dugul be, s akadálytalanul hat a furandó földre, mi a földfurást 90 percenttel könnyiti. Ha számitásba vesszük azon körülményt, hogy tapasztalás szerint földomlás igy nem történik, noha a közönséges földfuróvali munka mellett az el nem maradhat, továbbá hogy az illy furó csak ugy hat 100meter mélységben is, mint 10-ben, s azonkifül a dörzsölésnek inkább ellentáll, mint (ugyan azon átmérpű tömör furó) ép olly nehezen szakad el; – ugy a furó előnyei nyilván valók.
Egyébiránt ez be is van már bizonyitva azon furás által, mellyet Perpignan-ban Sz. Domonkos terén tevék. – Jul. 1-jén kezdém a furást, s 23-kán, midőn 170 meter mélységben fölszökő vizig értem, bevégzém. Ha e 23 napból 3 vasárnapot s 6 elvesztegetett napot levonunk, marad 14 munkanap, s 10 órával számitva egyet, 140 órányi munka, miből kitünik, hogy óránkint 1 meternél mélyebb ásatást tevék.
A most leirt rendszernél a viz a furóba öntetik, és közte s a föld között levő gyürü-alaku hézagon jön föl, de a tapasztalás megmutatta, hogy ha kavics-fövényig vagy bizonyos teriméjü kövekig jut a furó, czélszerűbb a vizet a furt lyukon le, s a furón át fölbocsátani. A viznek ekkép elérendő nagyobb sebessége, valamint a furó üregének egynelő tágassága miatt minden tárgyak könnyebben fölhozatnak, mellyekkel egyébként nem igen lehetne bánni. Illy módon én 6 centimeter hosszu és 3 centimeter vastag tűzkövet hozattam föl.
Azon eljárás, minél fogva a viz a furón át bocsátatik föl, egyszersmind könnyü módot nyujt buzzogó viz tükre alatt is tovább furni, a nélkül hogy szivattyura szükség lenne; mivel csupán csak a kut száját kell légmentesen elzárni, ugy mindazáltal, hogy a furó szabadon mozoghasson, 232igy kényszerülend a buzzogó viz a furó alját fölkeresni, hogy valami rést leljen a kijövetelre, mint csak a furón át tehet, és ekkép minden földhulladékot fölhoz magával.
Ha még számitásba vesszük azon lehetőséget, hogy az üres furórud fából is lehet, s olly egyensulyba tehető, hogy azon viznél, mellyben forog sulyosabb ne legyen, ugy azon feladat, mikép lehet 1000 s több meternyi mélységre kutat ásni, megfejtettnek tekinthető.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem