Nézzünk szét.

Teljes szövegű keresés

Nézzünk szét.
Omnibus Londonban. Az omnibusok öszves száma, melly jelenleg Londont keresztülkasul járja 1490, mellyeknél körülbelől 4000 ember foglalatoskodik. – Némelly vonalokon egy kocsi naponkint 4 font sterlinget (=40 pft) jövedelmez, másokon csak kettőt – de ha csak ez utóbbi jövedelmet veszszük is fel, ugy a kocsik öszvesen naponkint 2980, évenkint pedig 1,087,700 font sterlinget keresnek.
A vaskivitel Angliából 1845-ben öszvesen 286, 000 tonnára (1 tonna=2000 font) rugott; ebből esett az öntött vasra 77,680 tonna, a rudvasra 179,612 t. és a felnemdolgozott aczélra 7015 t., a maradék: öntöttvasboli czikkek.
Buváröltözet. Aug. 20-kán Rouenben egy nyilvános próbatétel történt Gilbert buvár készületével. Egy ember egy egészen elzárt caoutchouc-öltözetben, tején bőrből és érczből készült boritékkal, mellybe, hogy láthasson, üveg ablakocskák voltak beillesztve, meg egy hosszu cső, melly által neki levegőt szivattyuztak, a Seine folyó fenekére leereszkedett. Hogy ez megtörténjék, ólom sarukat és ólom gallért vett magára, mit ott len könnyen félretehetett. Ezután neki szerszámokat eresztettek le, mellyekkel egy deszkát szétfürészelt, egy szekrényt készitett, és minden baj és rosz következés nélkül, három órát töltött a viz alatt.
X. Y.
Kivándorlás. A mult évben 30,000 ember vándorlott ki Irlandhól, kik legalább is 600,000 font sterling értéket vittek el magukkal.
Tsulik ur betűszedő gépét nem mint már a hir hordó éjszakamerikai társaság vette meg, hanem a statusnyomda-tulajdonává lőn, mellynek birtokában a minta is van, s ehhez még egy szétszedő gépnek készitésére is kötelezte magát a müvész.
Olly nagyon szeretik Kolozsvárott a bécsi billiárdot? hogy már megint azt kell olvasnunk egy ottani kávés hirdetésében, miképen „Bécsből hozatott uj billiárdot állitott föl.” A Pesten most befejezett iparműkiállitáson az egész közönség a legnagyobb méltánylással nyilatkozott asztalosaink remek munkáiról: de a kolozsvári kávésok még mindig bécsi butorokkal páváskodnak. Kérjük szépen, miért? Verniczky, Riesinger pesti asztalosaink lapdányai nem jók?
Örsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem