Az Iparműkiállitás meg van nyitva.

Teljes szövegű keresés

Az Iparműkiállitás meg van nyitva.
E hónap 11-én ünnepet ültünk, a béke és szorgalom ünnepét. – Az iparműkiállitást, mint ipar-haladásunk leghűségesebb fokmérőjét ő cs. k. fensége az ország Nádora kegyelmes látogatásával megnyitotta. – Az ünnepély egyszerü volt és csendes mint a polgár erény, lármátlan mint a jótékonyság, szerény mint e honban a nemzeti jogok követelése; de szivemelő, mint a haza előmenetele. Az összes polgári őrsereg mint az ipar és szorgalom élő képviselő testülete disz-sorokban tisztelgett, s Nádor ő fensége, kiben a haza, az iparegyesület, s az iparüző osztály legjobb akaratú férfiut, hő keblü pártfogát, és a magyar ipart nyilvános rokonszenvével buzditó istápot tisztelni szerencsés, délutáni 4 1/2 órakor a kiállitáshoz megérkezett, s miután a rendező bizottságtól a nemes megye s testvér fővárosok küldöttségei kiséretében minden a hideg külsőség-parancsolta feszesebb tisztelgés nélkül házias hódolattal, de melly a leghálásabb polgárok kebeléből fakadt, fogadtatott: az iparegyesület igazgatójának Kossuth Lajosnak magyarázó vezetése mellett a kiállitási teremekben az iparhaladást tolmácsoló tárgyakat végtől végig olly részvéttel vizsgálgatta majd nem harmadfél óra hosszáig, melly nem csak világos tanujeléül tekinthető ő fensége magas tetszésének, hanem egy részről hatalmas 1080buzditásul szolgálhat az ipar férfiainak, más részről a leggyönyörüebb jutalomul eredménydus eszközléseiért, a még nem hat éves iparegyesületnek.
Mi a dologban érdeklettek vagyunk, s azért magáról a kiállitásról, mint minden hazafiui érzelmü keblet emelő nagyszerü jelenetről s mint az iparhaladás olly óriási lépteit tanusitó tényről, millyekhez hasonlókat semmi nemzet története sem mutat fel széles e világon, dicsérőleg iró tollat fogni nem akarunk, s legfölebb tényeket és adatokat közlendünk koronkint figyelmes olvasóinkkal, hagy lássák miként e haza népében képesség, szándék és tevékenység a legtetézettebb mértékben vagyon, továbbá, hogy lássák miszerint mindezek ébresztgetésére, ápolására és megvédésere pártfogással járulni nem csak hazafiui kötelesség, hanem becses eredményekre vezető jó cselekedet is; végre, hogy lássák, miszerint az iparegyesület csekély erejének ráforditásával meglepő eszközlésekben adja jelét életrevalóságának. Nézzen szét kinek tetszik, s tanulja az önmagán segitni akarás hangyamunkásságát eredményeiben becsülni!
Az iparműkiállitás megnyitásáról szólván, nem mellőzhetjük ő cs. k. fenségének magas kegyelmü részvéteért nyilvánosan mondani a hálás köszönetet annál inkább, mivel hogy egyenesen nyilvánitott akarata következtében ő fenségének a helyben lakó vagy ez időben itt tartozkodó s megjelenhető kiállitók kiállitmányaiknál várván a fenséges vendégel, a majd nem egyenkint hozzájok személyesen intézett legkegyelmesebb tudakolódás, megelégedés és buzditás nyilvánitása által meggyőződhetének, miszerint tehetségük, fáradalmaik és ügyességük lelkesitő méltánylásban részesülvén, saját érdeküket a közhaza érdekével bensőleg összeforrottnak tekinthetik. – Az illy magas kegyelmü elismerés, méltánylás, tudomás-szerzés 1081és buzditás erejét ki ismerni kivánja, tekintsen kissé be az emberi kebelbe, s olvassa meg Europa ipartörténetét.
És isten a haza érdekében megáldja, kitől illy buzditás jő. – Mi és ügyrokonink kétszeresen szerencséseknek érezzük magunkat, hogy épen ő fenségének nádorsága ötvenedik évében lehetett alkalmunk illy eleven képben felmutatni a haza iparos közönségének tehetségét, ügyességét, képességét és akaratát; egyszersmind egy olly ünnepélylyel hódolni ő fenségének, mellynél lélekemelőbbet e haza polgárai ötven éves Nádoruknak nem adhatnának.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem