A brünni fenyitőház, mint munkaintézet.

Teljes szövegű keresés

A brünni fenyitőház, mint munkaintézet.
Olly örvendetes megindulást nyervén már nálunk a dologházak ügye: kötelességünknek ismerjük az e tárgyra vonatkozó adatokat folyvást közleni.
Azért ezennel megismertetjük a brünni dologházat is. Ennek mintegy 600-ra menő, fegyenczei, még ezelőtt csak néhány évvel, maga az intézet által voltak, mint a pestvárosi dologházban, elfoglalva, lent, lenkóczot fontok, s vásznat szőttek. – Azonban 1842. óta hasznosabbnak látta a kormány, a fegyenczek munkaerejét bérbe adni. Valami Schwarz Móricz gyapjukelmegyárnok 6 évre vette ki. E vállalkozó mindenek előtt megváltoztatta az üzlet anyagját és módját. Lenfonás- és szövés helyett gyapju- és gyapotszövést hozott be, s időnek, költségnek és fáradságnak ráforditásával most már tiszteletre méltó állásra emelte az intézetet.
84 szövőszéken (ezek között 24 van Jaquard-gép, és 54 bristolszövő), s egyéb ide tartozó gépen 570 egyént foglalkodtat, évenkint 1500 mázsa gyapjut feldolgozik, készit legkülönneműbb czikkelyeket, mint azokat a változó divat szeszélyei igénylik. A készitmények olly csinnal, sőt disszel vannak előállitva, miszerint szemléletöknél senki sem gondolná, hogy azok olly egyének kezei alól kerültek ki, kik a fenyitő-házba jövetelök előtt a takácssághoz mit sem sejtettek. Az illy foglalkodtatás nagy áldás a fegyenczeknek, mert némellyiknek munkája annyira eredményes, miszerint a társaságba visszalépése idejére boldogulásának szilárd alapjával kinálkozik, s ezenfölül a fegyenczet azon állapotba helyezi, hogy a munkabérből számára fölmaradó fölöslegből s a vállalkozó által nyujtott jutalmakból már némi kis tőkével ellátva megy ki a világba, s igy az első pillanatra óva van a bünbe visszaesés veszedelmeitől.
Őrsy.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem