Könyvismertetés.

Teljes szövegű keresés

Könyvismertetés.
A borjavitásnak és vegyitésnek fölfedezett titkai stb. Boros Márton. Pesten 1846. Geibel Károly tulajdona
(ára 48 kr. p.p.)
Ép olly igaz mint régi közmondás: Gyermekre verebet, németre bort nem jó bizni. Ugy de hiszen e könyvecskét magyar ember irta, de mégis aligha nem valami német tanácsadó után. Mert magyar boros gazdának a borvegyités nem mestersége, ő a mint isten megtermeszti, a szerint fogyasztja, de a német meg nem szenvedi azt a természetes állapotban, könnyebb a lelkének ha zagyválhat, mint másban ha pusztithat. És bár ne volna a bor-vegyités e hazában senkinek is mestersége, bizonyosan jobb lábon állna borkereskedési hitelünk, és ha hébe hóba az embernek a német egy darab hust süt, jobb borral lehetne reája az állapotot felviditani. De már hiába, a borkezelőknek, kivevén az egyszerü bortermesztő magyar embert, nyavalyája, hogy a bort fessék és keverjék, hogy mint a szükség kivánja, vagy erősebb, vagy gyengébb, vagy zamatosabb legyen.
Azért mi e munkácskában a bornak vegyitését, szinezését, és illatossá tételét illeti, mint ollyat mit elvből ugy élvezeti, mint hiteles kereskedési tekintetben soha sem helyeselhetni, mellőzvén, a tartalomban csak azokra kivánom az olvasó közönséget figyelmezteti, mik benne a borhamisitás ismértető jeleiről, a borok betegségeiről és isméti helyreállitásáról és átalában a borkezelésről vannak elmondva.
A borhamisitásnál egyszerüleg adja a munkácska elő mind azon módokat, mellyekkel e műtétel véghez szokott vitetni, előadja azokat, mellyek ártalmatlanok, elő utóbb azokat is, mellyek az egészségre nézve káros hatásuak. Dicséretes, hogy mind ezeket mint mondám oknyomozólag főkép a vegytan szabályai szerint fejtegeti. Itt főkép a 12 és 13 §. ajánlatos, hogy különös figyelembe vétessék.
A borok betegségeirőlm, és isméti helyreállitásáról ugy a bevezetés mint az 1–10. § érdekes tudnivalókat közöl. Figyelmet érdemel a borvirágról szóló 10. §.
Legszembetünőbb része a munkácskának az ötödik fejezet (98. l.) a borkezelésről, mellyben sok helyes utasitást és okszerü figyelmeztetést találhatni.
A munkácska leginkább, mert alapos okokkal támogat majd nem minden állitást, bortermesztő és borkezelő közönségünknek ajánlatos.
Boros.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem