Világkereskedelmi hirek.

Teljes szövegű keresés

Világkereskedelmi hirek.
London, apr. 7-kén 1846. Jelen pillanatban a buzával még kevesebb kilátás van, mint azelőtt; egyébiránt az időjárás a jövő aratás felőli véleményeket rögtön megváltoztathatja, s az egésznek más fordulatot adhat.
A gabna-törvények ohajtott módositás iránt még folytonos kételyben vagyunk. E fontos kérdésnek tárgyalása várakozáson tul lassan megy, s a törvényjavaslat május előtt alig fog a felsőház eleibe kerülni. Néhány nap mulva a husvéti szünet beállván, a 3-dik felolvasás az alsóházban csak az ünnepek után történhetik meg, s azért junius előtt ez ügyre nézve a megállapodás nem igen remélhető, a végeredmény pedig épen bizonytalan, mert a felsőházban a szenvedélyek igen fel vannak ingerelve. Ezen bizonytalanságban 598a pékek és molnárok nem vásárolnak többet, mint mennyi épen szükséges, azért az árak nem javulnak, s ámbár a vámozott idegen ó buza-gyüjtelék nagy részben elfogyott, azért még is csak kisegitik magukat, mert uj angol buzából elegendő szállitványok érkeznek a városba, mi csalhatlan bizonyságul szolgál, miszerint utolsó aratásunk még sem volt olly rosz, mint sokan hinni akarták. Ezenkivül a vevők még azért is igen ovakodók, mert ha a leszállitott vámlat életbe lépend, piaczainkon az áru-mennyiség legalább is 1 1/2 millio quarterre felhalmozódni fog, minthogy már mart. 5-kén 1,139,000 quarter buza s 837,000 mázsa liszt volt letárolva. – Szép veres keleti buzát beszámitva a fuvarbért 51 schillingen, danzigit 54–56-on vásároltak.
Kukoriczára nézve a vélemények igen csalatkoztak, s kész áru nagyobb mennyiségben 35 schillingért is alig találna vevőre.
Repczével szinte csekély a forgalom, jó száraz áruért azonban 22 fontot még később is meg fognak adni.
Nálunk jelenleg a nyerkémleti hajlam egészen kialudt, e nélkül pedig a kereskedés csak fél kereskedés, s a vasuti dühnek sajnos következményeit még soká érezni fogjuk. A külföldi pénzkelet folytonosan drágul; 3 hónapos bécsi papirokat ma 10 fr. 12krral, triestieket 10fr. 13 krral fizették. pozsony, 1846. apr. 5-kén. Ma tartatott meg a Pozsony-szeredi vasut ez évi közgyülése. Az igazgatóság jelenté, hogy a mult évi forgalom összesen 34,137 ft 3 kr. p. p. hajtott a vállalat pénztárába, a Bazintól Czifferig megnyitott darab jövedelme ebbe bele nem tudatván; a kiadás tett 19,338 ft 47 krt, s igy a tiszta jövedelem u. m. 14,798 ft 6 kr. p.p. aad a mult évre 3 századék osztalékot, mi ki is osztandónak rendeltetett.
Az épités teljes bevégzése felől jelentetett, hogy e czélra még rendelkezés alá eshető 252,792 ft 51 kr. p.p. van a pénztárban, kell pedig még előleges számitással 223,979 ft 24 kr., a mult évi közgyülésnek a technicus által adott számitást tehát nem haladta túl a kiadás, sőt el sem érte és a közgyülés Hieronymi uranak köszönetet szavaza. – A Nagy-Szombatig kiépités és megnyitás mi mult évben legyőzhetlen akadályokkal hátráltató körülmények miatt nem történhetett, majusban bizonyos levén, a gyülés elhatárzá, hogy akkor ismét közgyülés tartassék. A mult évi igazgatóság maradt.
Acél József.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem