Nézzünk szét.

Teljes szövegű keresés

600Nézzünk szét.
A győri iparműkiállitás. A védegylet győri osztálya rendezi az Győrött, a városi redoutte-épületben. Megnyittatik junius 1-én és tart junius 15-ig. Azon műdarabok, mik jelesbek lesznek, az osztály által és költségén le fognak az országos iparmükiállitásra küldetni Pestre. – A tisztelt osztály tevékenysége méltánylást érdemel. Mert mig az iparegyesület mult évben a vidéki iparmükiállitásokat azon tekintetből vette aggasztóknak, mert tartott azon eredményüktöl, hogy a vidéki kiállitók az országos kitételtől fognak elvonatni: most, ime! a győri osztály olly erélyesen intézkedik e félt következés elháritásáról, miszerint a győri kiállitás kitünőbb czikkelyei a pesti kitétel lajstromaiba minden esetre bejuthassanak. – Fognak e a védegylet egyéb osztályai is kitelhetőleg rajta lenni, hogy vidékiek müipara augustusban az országos kiállitásban képviselve legyen?
A porosz kormány 12,426,000 tallért költött közgazdasági czélokra a mult évben. Földjavitásra, öntözés- és lecsapolásra jutott ebből 625,743 tallér: status-épitkezésre: 2,190,813 talr. vizi épitményekre: 1,145,375 talr. utépitésre: 3,606,646 talr. a tűz- és viz által károsodottak, valamint a szűk termés miatt inségeskedők felsegéllésére: 3,836,084 tlr. A magyar status bár homok-kötési törvény hozatott, rétöntözési törvény pedig nem is hozatott; az országházi tervekről mit sem tudunk; a Tiszára van száz ezer forintunk; a tiszai és bodrogközi vizkiöntések meg nem inditottak senkit, az árvai és magurai éhezők kaptak egy két ezer forintot, a kamatbiztositás ellen végre hatalmasan irány-czikkeznek.
Portugálban sem dicsérik Sir Robert Peelt a kisebb gyárnokok, sőt inkább uj vámszabályzatait önzés szüleményeinek s arra irányozottaknak állitják, hogy Anglia azután még több készitményekkel áraszthassa el a vele közlekedő országokat. Ezért a portugáli industria védelmét ohajtják s védvámokat kérnek.
Szebenben az ugarlás eltörlése és az istállózás behozatala felől ismét komolyan tanácskozott a község. – A tanács megkéretni határoztatott, hogy a községgel egyértőleg tegyen intézkedéseket, miszerint e tervezetek a város határában a jövő őszszel már eszközlésbe vétethessenek. – Pestnek is, de jó volna az istállózásról gondoskodni, hogy legelői helyett mi előbb gyönyörü kertészet övezhetné egész környékében!
A lassijai savanyu viz, mellynek forrása a bánáti ezred kerületében, Lassiján van, mint mondatik, szénenytartalmára nézve fölülmulja a seltersi és sok egyéb savanyu-vizeket. – Valjon pesti füszeres boltjainkban kapható e ezen viz?
Egyesületi közgyülések. Az iparegyesület szerdán f. h. 29-én d. u. 5. órakor az Iparműtár ügyében közgyülést tartand.
A magyar tengerhajózó társaság első közgyülése csütörtökön f. h. 30-kán délelőtti 10 órakor lesz az iparegyesület szállásán.
Csanády jegyző.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem