Javitások az olein és stearin készitésében s fehéritésében.

Teljes szövegű keresés

Javitások az olein és stearin készitésében s fehéritésében.
A stearinnak és oleinnek elválasztása a pálma-olajból, szappanositás segédül vétele nélkül, csupán mechanicai uton, legjobb sikerrel történik ugy: hogy a nyers vagy fehéritett olajat, vaslemezekből készült nagy edényekben egy óráig 100 hő fokra melegitjük, azután faedényekbe eresztjük, s azokban lehetségig lassúdadon kihütjük; miután a tömeg jegeczülő alakban megmerevült (krystallirisch erstarrt) gyapjuból készült (8–15 kilogr. tartalmu 1 kilogr. = 1 8/10 b. font) sajtóló zsákokba záratik, a mikor a hydraulikai sajtóval hidegen 33–34 századék tiszta oleint lehet belőle kinyomni, melly kenőcsöknek használható s könnyen fehérithető. A sajtoló zsákokban hátra hagyott maradék visszatöltetik a vasedényekbe, 3–4 óráig 100 hőfokra melegittetik, s lehetőleg lassú kihütés végett ismét a faedényekbe leeresztetik. Miután a tömeg megmerevült ismét néki kell nyomni, hanem melegitett zsákokban s melegitett nyomó lapokkal. Már most ismét 35–36 századék oleint nyerünk, de a melly valami kevés stearint ragad magával, s mint olein nem azonnal alkalmazható, hanem pálma-olajjal vegyitendő. Utolsó sajtólás után a sajtóló zsákok tartalma körül-belől 30 századék tiszta stearin és margarin.
Gyertyának a stearin következőképpen fehéritetik. A sajtó-pogácsákat alkalmas edényekben 100 hő fok alatt megolvasztjuk, s a folyadékot teknőbe töltjük olly formán; hogy ezen teknőben mindig két annyi teriméjü (volumen) fris viz találtassék mint a betöltött stearin. A stearin e közben azonnal finom laza jegeczekre merevül meg, mellyet a viz magával ragad, s egy más edényben leülepedik. Ezen porhanyón 591jegeczült stearin már most csupán a levegő s világosság hatása által hirtelen megfehéredik.
Hogy a még netalán benfoglaltató tisztátlanságokat eltávolitsuk, a fehéritett stearin vizben, melly folytonos kavargatás közben gőz által melegitetik fel, megolvasztatik; s két századék (a stearin sulyarányban) kénsav (Schwefelsaeure) tétetik hozzá. Ezután idő engedtetik neki, hogy leülepedhessék, a stearin kimosatik, egy más edényben tojás fehére hozzátételével 100 kilogramhoz 100 tojást számitván megolvasztatik, folytonos kavargatás közben gőzzel főzetik, ezután a tisztátlanságot leülepedni hagyjuk, a folyadék alakú stearint formákba eresztjük, mellyekben tiszta fehér jegecztömeggé merevül.
A viaszt, s más olajokból és kövérségekből készült stearint is hasonlóképen lehet gyertya-készitéshez megfehériteni.
Szerző a maga gyertyabeleit 1 óráig 1 rész bórsav, 21 rész kénsav vagy 24 rész borlél (alkohol) feloldatba mártja, azután kisajtolja s megszáritja.
A mennyiben ezen javitások honi keletkező gyárainkban is használhatók lennének, figyelem gerjesztésül közlendőknek véltük. (lásd Polyt. C. Blatt 1846. 4-dik füzet)
–y.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem