Különfélék.

Teljes szövegű keresés

Különfélék.
Párisba utazóknak a Café Daenemark birtokosa St. Honoré-utcza Nr. 196. a Palais-Royal mellett, látogatóinak magyar hirlapokkal is ajánlkozik.
Tűkör-gyártás. Drayton Tamás Angliában a tűkör-gyártásnak uj nemét találta fel; ezüst-olvadékot (Silberauflösung) használ, higany-boriték (Quecksilber-folie) helyett. – Az igy készült tűkrök sokkal szebbeknek s tisztábbaknak mondatnak az eddigieknél, – s még azon előnnyel is birnak, hogy foltokat (Stockflecken) soha sem kapnak. Bajorországban Mark nevü consul van Bambergben ezen tűkrök készitésére szabadalmazva. – Nálunk most tétetvén a tűkör-készitésben az első kisérletek, jó volna ezen találmányra figyelemmel lenni, mert kezdő műiparnak, ha boldogulni akar, a mesterség legfőbb szinvonalához kell alkalmazkodni.
A vasutakról azt mondja Herapath vasuti lapjában: „Minden eddigelé épitett vasutak épitésmódja szerfelett hiányos, és hajtatásánál a gőzerő vesztessége minden fogalmat meghalad. Sima sin helyett fogas sint kellene használni minden vasuton a nehéz terhes szekerek vontatására, ez által 5/6 részt lehetne megkimélni a sima sinekhez képest, és bár mennyi jövedelmük van is a vasut-társaságoknak a sima sinen való üzlet mellett, csak nem öt annyit nyernének, vagy más szóval a mostani vitelbér 1/4ért szállithatnának fogas sin mellett. Egy gőzhajó 10–1200 mázsát több mérföldnyire visz egy óra alatt, s azon vonó-erőnek nem hasonló hatása volna e, ha hasonló átmérőjü kerekeket alkalmaznának mint a lapátkerekek? Mert a talapzatra lehetne még egy fogas sint alkalmazni, és ha kivántatnék, mind a két sinen menni.
Uj viasz. Egy nyugatindiai pálmafaj, a Chamaeops, levelein olly mézgát izzad ki, mellyet mint a méh-viaszt használhatni. Ezen levelekből az északamerikai egyesült statusokba kalapgyártáshoz nagy mennyiséget visznek be, és egy utazó kiszámitása szerint ezen növény-izzadvány becsének nem ismerése miatt évenkint nem kevesebbet mint 100,000 fontot hánynak és égetnek el abból.
Tizenkét évvel ezelőtt a belgiumi „Littoise” brigg statusköltségen tudományos czélból indult a világ körülhajózására. Ez a santa-cruzi tengeren, nem messze a Vanicoro szigetektől elsülyedt. Most annak töredékei felfedeztetvén hat buvárt küldtek oda, s minden intézkedést megtettek, hogy az elsülyedt tárgyakat s becses eszközöket ismét felhozzák.
Kleinstaedten vidéke (Graecz és Marburgtól 7 órányira) e napokban nevezetes lelhelyévé lön a római régiségeknek. Kleinstaedtentől Sz. Mártonig az egész völgy római régiségek lelhelye, és a sz. mártoni egyház alapja is római négyszeg-köveken nyugszik. Több sarkophag, felüliratos kő, cserépedény, vörös és fekete hamvveder, egy kis kosár tele pénzzel, egy kettétört fegyver, egy alabárd, igen sok egyéb régiséggel jutalmazák az eddigi ásást. Még többet is remélnek találni, s a pisdorfi töltés kifürkészése is szép nyereménynyel biztatja a keresőket.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem