b) Az Országos Honvédelmi Bizottmánynak:

Teljes szövegű keresés

b) Az Országos Honvédelmi Bizottmánynak:
Parancsolja meg tüstént a bizottmány a magyar gárda tisztjeinek, hogy Csány László és Móga rendelkezéseire álljanak. Piller őrnagyra ezredesnek szükségünk van, ő azonban kívánja ezen formalitást, mert quietatioja egyáltalában el nem intéztetik az udvarnál. Gróf Pongrácz is haszonvehető tiszt, a többire nincs szükségünk.*
A felsoroltak a bécsi magyar testőrgárda tisztjei, akiket Pulszky vett rá, hogy a magyar ügy mellett álljanak. Kossuth ugyancsak 1190. sz. alatt rögtön átírt az ügyben a hadügyminiszteriumnak. A gárda többi tisztje még szeptember folyamán hazatért és jelentkezett a kormánynál szolgálatra.
Bem igen ügyes ember, az organisatio jól halad, hónap egy lengyel-szláv légiót állít, mellyel ha a bécsi mozgalmakat elvégeztük, mindjárt Magyarországba jő, hogy a szlávok lássák miszerint a magyar ügy az ő ügyük, nem a Jellachiché.
Pázmándy tanácsára már elkészítettem az értesítvényt, mellyben a francia köztársaság mediatioját Magyarország függetlenségének s csak a felség általi kapocsnak básisára felkéri, azonban azt, míg határozottabb utasítást Pestről nem kapok, el nem küldöm, addig azonban előlegesen a franczia követtel értekezendem ezen értelemben, kire egyéb iránt az egész dolgot bízni nem lehet; miután csak most készítettem el, s az idő sürget, másolatát csak holnap küldöm tudomásul; a dologgal egyébiránt sietni kell, mert egy pár nap megváltoztathatja itt is az állást.* Az itteni országgyülésben hiányzanak az erélyes jellemek, s valóságos statusférfiak, ugyanezért ettől nagyszerű lépést nem lehet várni.
Az ügy előzményére l. Pulszky okt. 15-i levelét, 210. l.
Pulszky Ferenc
Eredeti. O. Lt. OHB 1848: 1190.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem