a) Az Országos Honvédelmi Bizottmánynak:

Teljes szövegű keresés

a) Az Országos Honvédelmi Bizottmánynak:
Bécs nagyon nyughatlan s megelégedetlen, hogy seregünk folyvást késik. A népet alig lehet tartóztatni. A mit tegnap irtam,* hogy a nép két álgyut foglalt volna el, nem valósul. A Sz. Marxi lineánál folytonosan tart a blenklirozás; seregeink pedig nem mozdulnak. Ha ez még soká tart, ellankad a nép és Windischgrätz seregeivel, mellyek Olmütz körül tanyáznak, egyesül Auersperggel és Jellasichchal, s akkor sem Bécs, sem Magyarország nem bírja őket feltartóztatni, holott most részletesen meg lehet őket verni.
V. ö. előbb, 119. sz. alatt, 210. l.
Irtam Csányinak, hogy mozduljanak valahára; de Mógának, ugy látszik, nincsen kedve.
Bem igen jól intézi itt a dolgokat; felszerelteti az álgyukat, mobilizáltatja a nemzetőrséget, a nép szelleme jó; az országgyülés félénk; a Gemeinderath egy része schwarzgelb, kívánják, hogy a magyarok jöjjenek, de nem akarják őket meghíni. Úgy látszik, hogy az udvar terve Bécset az éhség által megtörni; azért jó volna vagy gabonát ide felküldeni, vagy a magyar sereggel a Cordont áttöretni, melly Bécs körül alakul. Windischgrätz seregei még Ollmütz körül vannak, hanem ma Lundenburg felé indulnak, ámbár meglehet, hogy ezen hirt is csak a Gemeinderath félénksége költötte, mert 25 ezer embert még vasúton is nehéz egy nap alatt elszállítani. A horvátok a déli vasút felé vonulnak lassan; valószínűleg azt hiszik, hogy seregünk Auersperget meg nem támadandja, s azért őt állítják magok elébe.
A Duna balpartján alig van egy s más katonaság, mint egy pár század vasas német, Mengen és Sachsen; Enzersdorf mellett azt mondják, hogy egy álgyutelep zárja el a gőzhajózást. Én nem hiszem s ezen is hadi gőzösünkkel keresztül lehetne törni.
Fő szükség több erélyesség a táborunkban.
Hátán: Ujházy L. k. biztos Ur kéretik, hogy ezen levelet mielébb Pestre juttassa.
Eredeti. O. Lt. Kossuth-Polizei-Akten. 266.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem