SWIFT, JONATHAN (1667–1745) angol szatíraíró

Teljes szövegű keresés

SWIFT, JONATHAN (1667–1745) angol szatíraíró
„Minden igazhitű a megfelelő végén törje fel az ő tojásait „ Hogy mármost melyik a „megfelelő” vége a tojásnak, ez szerény véleményem szerint egyéni lelkiismeret kérdése, illetőleg a legfelsőbb hatóságok döntésétől függ.
Gulliver utazásai, I. r. Utazás Lilliputba, 4. f. – Európa, Bp., 1960. 58. Szentkuthy Miklós;
…a nagy darab emberek álltak mindig a legrosszabbul értelem dolgában.
…a föld királyai főleg saját országuk jogszokásaitól vannak általában elragadtatva.
I. m. II. r. Utazás Brobdingnagba, 6. f. – Uo. 157.;
…bármely angol polgár házát nem védené-e meg jobban maga a tulajdonos, családjával és fiaival egyetemben, mint az a tucat haramia, akiket vasvillával verbuválnak a külvárosokban, utána éhbérnél is kevesebb zsoldot dobnak nekik, és így legcsábítóbb kereseti forrásként továbbra is csak a rablógyilkosság fog kínálkozni számukra és épp az említett polgári házaknál.
Uo. 162.;
…azokat, akiknek véleménye ellentétben van a többségével, mért kell arra kényszeríteni, hogy ezt megváltoztassák?
…bárkinek jogában áll ugyan mérgeket tárolni rejtett szekrénykéiben – de főbenjáró bűn volna fioláit likőrcímkékkel ellátva forgalomba hozni.
Uo. 163.;
…a törvényt csak azoknak van joga magyarázni, értelmezni és alkalmazni, akiknek minden érdekük és egyetlen tehetségük abban áll, hogy a törvényeket kicsavarják, összezavarják és megkerüljék.
Uo. 164.;
…az az ember, aki két búzakalászt vagy akár csak két szál füvet is tud növeszteni ott, ahol eddig csak egy nőtt ki a földből: nagyobb dícséretet érdemel az emberiségtől, és mérhetetlenül értékesebb szolgálatot tett a hazának, mint a politikusok minden fajzata együttvéve.
I. m. 7. f. – Uo. 163.;
…a női nem különleges szeszélyeit egyáltalán nem korlátozza éghajlat, sem országhatár; a női kedélyvilág sokkal inkább uniformis jellegű, mint ahogy kezdetben gondolták.
I. m. III. r. Utazás Laputába, Balnibarbiba, Glubbdubdribba, Luggnaggba és Japánba 2. f. – Uo. 205.;
…a jehuk, úgy látszik, minden állat közül a legkevésbé taníthatók – a legtöbb, amit képességeikkel egyáltalán elérhetnek: terheket cipelni vagy ide-oda vonszolni. De szent meggyőződésem, hogy ennek oka kizárólag gyalázatos és konok természetük. Nagyon ravaszak, alattomosak, mindenkit becsapnak, s rendkívül bosszúállók. Erősek és szívósak, viszont igen gyávák, minek következtében pimaszok, elvetemültek és kegyetlenek.
I. m. IV. r. Utazás a nyihahák országába, 8. f. – Uo. 326.;
…hogy lehet valami egyáltalán vita tárgya, mikor az értelem arra tanít bennünket, hogy akkor mondjunk igent vagy nemet, midőn a legbiztosabbak vagyunk a dologban – márpedig ha túlmegyünk ismeretkörünkön, erről úgysem lehet szó többé.
Uo. 328.;
…az egész faj szeretete természeti törvény – csak az értelem tesz személyek között különbséget, persze ott is csak akkor, ha az erények különlegesek.
Uo. 329.;
Csődörben erő a legfőbb érték, kancában a csinosság…
Uo. 330.;
A szatíra olyan tükör, amelyben a szemlélők általában mindenkinek az arcát felfedezik, kivéve a saját magukét.
Szatírák és röpiratok. A szerző előszava – Európa, Bp., 1961. 9. Kéry László;
A harag és a düh erőt ad ugyan a testnek, de elernyeszti a szellem izmait, s az elmének minden próbálkozását legyengíti és hatástalanná teszi.
Van olyan agy, amelyet csak egyszer lehet lefölözni. Az ilyennek tulajdonosa jól teszi, ha óvatosan gyűjti össze ezt a kincset, és takarékosan bánik csekély készletével…
A szellem tudás nélkül … olyan tejszín, amely egyetlen éjszaka összegyűlik a felszínen, s amelyből az ügyes kéz hamarosan habot ver.
Uo.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem