KEPLER, JOHANNES (1571–1630) német csillagász

Teljes szövegű keresés

KEPLER, JOHANNES (1571–1630) német csillagász
…a világ és minden teremtményének célja az ember.
Mysterium Cosmographicum, 4. f. – Heisenberg, W.: A mai fizika világképe. (Ford.: Morlin Zoltán.) Gondolat, Bp., 1958., 1960., 48. Morlin Zoltán;
…miképp egyéb élőlényeket vagy miként az emberi testet élelem és ital tartja fenn, azonképpen az ember lelkét, amely az egész embertől teljesen különböző valami, a megismerés tápláléka tartja életben, gazdagítja, s bizonyos mértékig segíti növekedésében. Aki tehát ily dolgok iránt nem hordoz magában semmiféle kívánságot, inkább halotthoz, mint élőhöz hasonlít.
I. m. Ajánlás – Uo. 49.;
A libát többen dicsérik, mint a fácánt, mert amazt mindenki ismeri, ez meg ritkább, s mégsem becsüli egy ínyenc sem a fácánt a libánál kevesebbre.
Uo. 50.;
A világ alkotóeleme … a mennyiség, s az emberi szellem (e világban világfölötti) semmit sem fog fel olyan jól, mint éppen a mennyiséget, minek felismerésére nyilvánvalóan teremtetett.
Levele Herwart von Hohenburghoz, 1599. szept. 14. – Uo. 51.;
…Isten a maga jóságában önmagát is korlátozza.
Mysterium Cosmographicum, 2. f. – Uo. 52.;
Isten mindig geometriát csinál.
Uo. 55.

 

 

Arcanum Újságok
Arcanum Újságok

Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem

Arcanum logo

Az Arcanum Adatbázis Kiadó Magyarország vezető tartalomszolgáltatója, 1989. január elsején kezdte meg működését. A cég kulturális tartalmak nagy tömegű digitalizálásával, adatbázisokba rendezésével és publikálásával foglalkozik.

Rólunk Kapcsolat Sajtószoba

Languages







Arcanum Újságok

Arcanum Újságok
Kíváncsi, mit írtak az újságok erről a temáról az elmúlt 250 évben?

Megnézem