Amurok, busák, harcsák

Full text search

Amurok, busák, harcsák
1963-ban kerültek hazánk állóvizeibe a Délkelet-Ázsiában őshonos növényevő halfajok, az amurok, a fehér és pettyes busák. A több mint három évtizedes tapasztalat szerint a jövevények megtalálták életfeltételeiket nálunk. Az amurok a magasabb rendű vízinövényeket – mindenekelőtt a különféle hínárfajokat – eszik, 1-1 kilónyi halhús előállításához általában 40–70 kilónyi hínárra van szükségük. A fehér busák egysejtű, lebegő algákat – főleg zöldalgákat – szűrnek ki a vízből, és ezeket hasznosítják. A pettyes busák a lebegő algákat – nem utolsósorban a kékalgákat –, másrészt az apró planktonállatkákat eszik. Az amurok 10–15 éves korukban 35–40 kg testtömegűek; a fehér busák 10–15 éves korukban 15–25 kg testtömegűek, a pettyes busák 10–15 éves korukban 40–50 kg testtömegűek is lehetnek! Bármelyik előbb említett növényevő halról is legyen szó, a konyhai feldolgozásuknál egy aranyszabályról nem szabad elfeledkezni: a kellően megtisztított, felszeletelt halakat gondosan be kell sózni, majd így kell hagyni azokat 24 óráig. Ily módon könnyen megszüntethető kellemetlen „mocsárízük” – ami nyilvánvalóan a növényfogyasztásukkal magyarázható. Ha letelt a 24 óra, megkezdhető főzésük vagy sütésük – pompás és olcsó ételek készíthetők belőlük.
Ki ne ismerné vizeink legnagyobbra növő halait, a harcsákat? A „nagy bajuszúakat” nevezik még késő harcsáknak, pozsárharcsáknak, szürkeharcsáknak stb. is. Jellemző sajátságaik, hogy fejük, szájuk nagy, hengeres törzsük oldalról erősen lapított, bőrüket nem borítják pikkelyek. Testük színe – az élőhelytől függően – grafitszürke, máskor sötétbarna, oldalaik részben márványozottak. A felső állkapcson 2 hosszú, míg az alsó állkapcson 4 rövidebb bajuszszál található – ami az éjjeli sötétben való tájékozódást nagyban elősegíti. Főleg éjjel mozognak, akkor keresik a gyanútlanul alvó halakat, melyek fő táplálékállataik. A halak mellett megeszik a rákokat, békákat, sőt a kis testű vízimadarakat is. A horgászok többnyire „gilisztafürttel” csalizzák, fogják. A legtöbb – 10 éves-harcsa 1–1,2 m testhosszúságú és 12–15 kg testtömegű. Az idősebb példányok között akadnak jóval nagyobbak is. 1986-ban a Tolna megyei Fadd-Dombori-holtágból egy szerencsés horgász kifogta a hazai rekordméretű példányt, melynek 238 centi volt a hossza és 95,8 kg a testtömege. Ahhoz, hogy testtömegüket 1-1 kilóval növeljék, 6–8 kg halat kell elfogyasztaniuk. Így nem csoda, hogy a piacon a legdrágább portékák közé tartozik. A harcsák kissé zsíros húsa fehér, szálkátlan, zaftos és rendkívül ízletes. Az 5 kiló alatti példányok a legjobbak, a legkeresettebbek.

Harcsa

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me