GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Teljesen jogos igény a társadalom részéről, hogy a kárpótlási folyamat igazi okait, igazi tényeit megismerje. A Független Kisgazdapárt 1989 végén a programjába helyezte a reprivatizációt. Egyértelművé vált, hogy a 40 százalék fölötti győzelmes Demokrata Fórum (Sic!) megígérte, de nem tartotta be a szavát. Az, hogy ma Magyarországon a mezőgazdaság tönkrement, az élelmiszeripar külföldiek kezén van, hogy a magyar gazdaság lejutott Latin-Amerika szintjére, hogy a magyar erkölcsi-gazdasági folyamatok (Sic!) ide jutottak, egyértelműen annak a következménye, hogy a régi kommunista vezetők cinkosaikkal együtt, sajnos, a licitálásos módszer alapján - ahogy elnök úr elmondta - hozzájutottak a földekhez, és az eredeti tulajdonosok továbbra is kisemmizettek maradtak. Ez az oka, sajnos, a licitálásos kárpótlás.
Sajnos azt a történelmi helyzetet nem lehet visszacsinálni, hét évvel később, amire mondjuk '90-ben lehetőség lett volna, azt ma, '97-ben nem tudjuk megvalósítani. De azért nagyon furcsának tartom, hogy azon a pártoknak a képviselői itt veszett támadást indítanak a párt elnöke és a Kisgazdapárt ellen, akik a betyárnak is meg a pandúrnak is akarták egyúttal adni a húszezer forintos jóvátételt, akik azt mondták, hogy semmi kárpótlás nem kell - semmi kárpótlás nem kell! - a kisemmizetteknek. Ezek a pártok most ne próbáljanak erkölcsileg fölénőni a fölé a párt fölé, amely kezdettől fogva a kisemmizetteknek, a jogfosztottaknak a kárpótlását akarta, az eredeti kárpótlását.
Tehát visszautasítjuk a magyar parasztok nevében... (Közbeszólások az MSZP padsoraiból.), és a kisemmizett polgárok nevében azt a dolgot, amikor itt próbálják a Független Kisgazdapártot meggyalázni. Kérem, a Demokrata Fórum akkori vezetése - a szavazásra hivatkozott Lamperth Mónika is - egyértelműen ígéretet tett a Független Kisgazdapárt felé... (Dr. Lamperth Mónika: Mi vagyunk az oka?), ezért teljesen jogos, hogy a társadalom megismerje azokat a szavazásokat, amelyek voltak. (Közbeszólások a kisgazdapárti padsorokból.) Pontosan, mi nem szavaztuk meg, így van. (Derültség.)
(17.20)

 

 

Arcanum Newspapers
Arcanum Newspapers

See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

The Company Contact Press room

Languages







Arcanum Newspapers

Arcanum Newspapers
See what the newspapers have said about this subject in the last 250 years!

Show me