Zágrábi események.

Full text search

Zágrábi események.
Lapunk 21-ik számában emlitva volt immár a zágrábi ugynevezett tartományi gyülésnek jul. 9-kén történt befejezése. Nem leend érdektelen ezen gyülésnek, a magyarországgali kiegyenlitést tárgyazó vitát is habár röviden előadni.
B. Jellasich. Utolsó tárgyul tüzé ki a kiegyenlités kérdését. – Felolvastattak a béke alkudozási pontok. – Berkics meg nem foghatja, miként lehet a magyarokkal pacificatióra csak gondolni is, midőn – ugymond – ezek olly sebeket ejtének rajtunk, a mellyeket még unokáink is fognak érzeni, s emegátkozandanak bennünket, mint mi megátkozzuk elődeinket, kik könnyelmüen megengedék a mi helytartó tanácsunknak a magyarokévali összeolvadását. Azzal végzé szavait: panaszkodtok, hogy nincs pénzetek. Vegyetek példát a szerbektől.* Mazuranics csupán azért áll reá a kiegyenlitésre, mert már egyszer kimondatott az ez iránti óhajtás; tehát merő következetességből! de azt javasolja, hogy a béke alkudozásoknál, nem mint alárendelt nép, annál kevésbbé mint lázadók, hanem mint horvát, szlavon és szerb független és szabad nemzet tekintessenek. Osegovics Metell ellenben megmutatni igyekezett, hogy ha a horvátok a magyarokkali békét minden áron fentartani kivánják, s mégis a pacificatio létre nem jöhet, mennyire számithatnak ők nem csak Austriának, hanem egész Németországnak segedelmére is. Ezen előterjesztés igen hosszas és élénk vitákra adott alkalmat. Végre Nemcsics a következő 3 pontot hozá javaslatba. 1-ör az alkudozás főfeltétele, a birodalom intgritása. 2-or a három királyságnak független külön közigazgatása. 3-or a nemzetiségnek az egyenlőség, szabadság és testvériség elvein alapuló szabad fejlesztése. Ezek elfogadtattak.
Csak nem érti talán a szónok a szerbek rabló modorát? Igy bizony könnyü pénzt teremteni, de hisze ennek megtanulása végett kár messzire fáradni. Milos herczeg Horvátországban tapasztalhatá hogy ott is vannak amolylyan professionatus fosztogatók.
A délutáni ülésből küldöttség nevezteték ő felségéhez, mellynek vezére b. Jellasich leend, ki egyszersmind ohajtását fejezé ki, vajha a szerbek is csatalkoznának e küldöttséghez.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir