Szék-Udvarhelyen.

Full text search

Szék-Udvarhelyen.
Szék-Udvarhelyen az udverhelykerületi cath. papság julius 6-kán gyülést tartott, mellyben a többek közt minél elébb megyei vagy tartományi zsinat tartását sürgeti, hova minden kerület, a főpásztor által meghivandókon kivül, legalább két követet küldjön; természetesen, minden fölszentelt pap, kinek tetszik és módja van, szintén elmehet. A zsinatot Kolozsváron, és pedig nyilvánosan, XIV-ik Benedek pápa javaslata szerint, indítványozák tartani. – (Megbocsát tisztelt levelezőnk, hogy a többi, számra 14, pontot hely szűk miatt nem nem közölhetjük, most, midőn az országgyülés és harczi események halmaza csaknem minden tért igénybe vesz lapunkban. Majd inkább a zsinat végzéseit adandjuk.) Egyébiránt Udvarhely városban a nemzetőrséget négy századra osztották. Tán elég lesz vala háromra osztani: de ugy 1 századossal, 3 hadnagygyal, több őrmesterekkel s káplárokkal kellett volna kevesebb. Mióta Horvát Dániel ur, mint Csikszereda követe, a hongyülésre ment, nem tanultunk, csak czivakodtunk. Ez okból, tudósitó kérelmére mai napon a városi tanács egy őrnagyot s tanitó tisztet kér a ministerelnöktől. Miért czivakodunk? Mert sokan vannak, kik nem értik, hogy a nemzetőri tisztállomás hasznot nem hajt, de dicsőséget sem, mert azt csak érdem adja; századosságot, hadnagyságot pedig egyikünk sem érdemel, mert e hivataloknak megfelelni most még egyikünk sem tud. Nem akarják megérteni, hogy most csak abban lehet érdemünk, s tehát csak az ád diszet, ha jó közlegények leszünk, azaz: ha pontosan szót fogadunk, engedelmeskedünk, szorgalmasan tanuljuk a fegyvergyakorlatokat, s hiven kiállunk oda, hová felsőbbjeink parancsolják, s ha nagyobb ranguak vagyunk is más pályán pajtásainknál, a terhekben egyenlőkké teszszük magunkat, azaz: őket is a terhekben egyenlőkké tsszük magunkat, azaz: őket is a terhek önkénytes jókedvü hordozására példabuzdítás által magunkhoz dicsőítjük. És mennél vagyonosabb, mennél fényesebb rangú valaki, annál dicsőbb illynemű közlegénysége. Ezt nem ártana sok rangkórosnak érteni, s mélyen érezni!
Julius 9-kén irtam volt, hogy a tisztség felszólíttatott egy adópénz felosztás általi elsikkasztásában tett nyomozására, már valaha határozni, s igértem vala, hogy tudatom határozatát. Ma, julius 18-án, csk annyit irhatok, hogy az 1070-ik tiszti szám alatt beadott nyomozásban a tisztség eddig semmit em határozott. Fáyként vannak olly tolvajok, kik előtt kalapot emelünk.
Egyébként egész székünk csendes békében az aratáshoz lát, mellyet csak a julius 15-én kezdőött s három napig bőven tartott esőzés zavart meg, hála istennek! Mit csinál a muszka Moldvában, azzal a nép nem töri fejét. Közelg- hozzánk? Midőn a csiki nagy erdőn keresztül Oláhfaluba jött, végére járhatna a tisztség is.

 

 

Arcanum Zeitungen
Arcanum Zeitungen

Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir

Arcanum logo

Arcanum is an online publisher that creates massive structured databases of digitized cultural contents.

Über uns Kontakt Press room

Languages







Arcanum Zeitungen

Arcanum Zeitungen
Sehen Sie, was die Zeitungen in den letzten 250 Jahren zu diesem Thema geschrieben haben!

Zeigen Sie mir