BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): A Házszabály 52. §-a értelmében egy percben ügyrendi javaslatot kívánok tenni, és azt két percben indokolni kívánom. Ügyrendi javaslatom: az elnök úr rendeljen el szünetet a tárgyalás során, és gondoskodjék arról, hogy a kormány a Házszabálynak megfelelő módon képviselve legyen a költségvetés tárgyalása során. A Házszabály 45. §-ának (4) bekezdése kimondja, hogy a kormány tagja vagy a helyettesítésére jogosult személy akkor is köteles részt venni az Országgyűlés ülésén, ha a napirenden levő törvényjavaslat, határozati javaslat vagy jelentés az ő feladatkörét érinti.
Tisztelt Országgyűlés! Én nagyon rokonszenvesnek találtam tegnap azt, hogy a miniszterelnök úr és a kormány tagjai valamennyien jelen voltak, amikor Járai pénzügyminiszter úr ismertette az expozét, és így ellenőrizték, hogy tényleg az hangzik-e el, amit a kormányülésen megbeszéltek. (Derültség.) Azt azonban kevésbé tartom rokonszenvesnek, hogy amikor a pártok vezérszónokai (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) ismertetik véleményüket a költségvetésről... Kétperces indokolás!
Azt már kevésbé tartom rokonszenvesnek, hogy amikor pártok vezérszónokai ismertetik véleményüket a költségvetésről, akkor a kormányt két-három államtitkár - jelenleg két államtitkár - képviseli, miniszter nincs a teremben, és a bársonyszékek többsége üres. Amikor az ellenzéki pártok vezérszónokai arról beszélnek, hogyan költik el a polgárok pénzét a mezőgazdaságra, akkor a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter bársonyszéke üres. Amikor arról beszél a vezérszónok, hogy milyen szociális feszültségeket kelt a költségvetés, akkor a szociális és családügyi miniszter bársonyszéke üres. Amikor arról van szó, hogy mennyit költ a költségvetés honvédelemre, akkor a honvédelmi miniszter bársonyszéke üres. Amikor arról van szó, hogy az önkormányzatokat milyen kedvezőtlenül érinti ez a költségvetés, akkor a belügyminiszter bársonyszéke üres. Amikor arról van szó, hogy a költségvetés alkotmánysértő módon nem biztosít fedezetet az ítélőtáblák létrehozására, akkor az igazságügy-miniszter asszony bársonyszéke üres. Holott éppen ő volt az, az igazságügy-miniszter asszony, aki hasonló helyzetben, ellenzékben, az MDF frakcióvezető-helyetteseként követelte azt, hogy jelen legyen a kormány! A földművelésügyi miniszter úr volt az, aki a Kisgazdapárt frakcióvezetőjeként ellenzékben követelte, hogy legyenek jelen a kormány képviselői a tárgyaláson, és nem fordulhatott elő az, amit az elnök úr most mondott, hogy egy államtitkár képviseli a kormányt a költségvetési vitában, és nem is a késő esti folytatásban, hanem a vezérszónoklatok elhangzásakor!
(11.50)
Ez, tisztelt Országgyűlés, megengedhetetlen. Ez azt jelzi, a kormányt nem érdekli az, hogy mit mondanak a pártok vezérszónokai a költségvetésről, holott megtanultuk a Fidesztől négy éven keresztül, és ezt ma is elmondta a Fidesz frakcióvezetője, hogy a parlamenti munka legfontosabb eleme a költségvetés tárgyalása. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Ismétlem, rendeljen el szünetet, és gondoskodjék a kormány jelenlétéről! (Taps a kormánypártok soraiban. - Közbeszólások: Így van!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit