ELNÖK (Gyimóthy Géza)

Full text search

ELNÖK (Gyimóthy Géza)
ELNÖK (Gyimóthy Géza): Köszönöm, miniszter úr. Tisztelt Országgyűlés! Most az egységes javaslathoz érkezett módosító indítványokról határozunk. (Zaj, mozgás.) Arra figyelemmel, hogy az előterjesztő által benyújtott, koherenciazavart kiküszöbölő javaslatok mindegyikét az alkotmányügyi bizottság támogatja, ezekről együttesen határoz az Országgyűlés.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést... Megvárom, míg elfoglalják helyüket a tisztelt képviselőtársak. (Megtörténik.) Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az előterjesztő módosító javaslatait az ajánlás 1-20. pontjai szerint. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás. - A táblán megjelenő eredmény: 171 igen, 3 nem, 2 igen.)
Az Országgyűlés az előterjesztő módosító javaslatait... Nem határozatképes a Ház. (Moraj az MSZP soraiból. - Dr. Szabó Zoltán: Ellenzék nélkül is működik a Ház!) Nyilván a képviselők a Házban sokan nem szavaztak, mert természetesen jóval többen vagyunk, mint 176-an, amennyit a tábla jelez.
Újra elrendeljük a szavazást. Megkérem a teremőröket, hogy a folyosón tartózkodó tisztelt képviselőtársakat próbálják a terembe invitálni. (Zaj.)
(10.30)
Kérem azokat a képviselőtársakat, akik az előbb nem szavaztak, véletlenül nem találták meg a gombot, most igyekezzenek megtalálni a gombot - a megfelelő gombot. (Derültség.)
Tehát kérdezem a tisztelt Országgyűlést... (Több képviselő belép az ülésterembe. - Közbeszólás: Várjunk még!) Várok még. Kérem a tisztelt képviselőtársakat, nagyobb fegyelem kellene, mert körülbelül még húsz törvényjavaslat vár ránk a mai nap során. Hajnal ötig fogunk itt ülni, lehet, hogy hajnal hatig, ha így haladunk. (Derültség az ellenzék soraiban. - Közbeszólások az MSZP soraiból: Mi ráérünk!)
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést, elfogadja-e az előterjesztő módosító javaslatait az ajánlás 1-20. pontjai szerint. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás. - Az eredményjelző táblán 180 igen, 0 nem és 10 tartózkodás jelenik meg.) Pár fő híján most sem határozatképes a Ház. (Vancsik Zoltán: Tíz perc szünet, elnök úr!) Még harmadszor is meg fogom próbálni, természetesen, makacs ember vagyok, megpróbáljuk a határozathozatalt. Kérem még egyszer a teremőröket és a jelen lévő képviselőket... És csak a televíziónézők kedvéért mondom, mert az előző ciklusban is megtörtént, amikor elmondták, hogy az akkori ellenzéki képviselők talán egyszer vagy kétszer éltek ezzel a joggal (Felzúdulás az ellenzék soraiban.), önök, úgy látom, tisztelt ellenzéki képviselők, nagyon sokszor élnek ezzel a lehetőséggel, hogy nem szavaznak, mert a Ház egyértelműen határozatképes a jelenlévők létszáma alapján. (Zaj. - Több kormánypárti képviselő lép be az ülésterembe.) Megkérem a képviselőtársakat, foglalják el helyüket.
Nem tartom etikus dolognak, hogy (Közbekiáltások az SZDSZ soraiból: Elnök úr, ne minősítsen! - Az elnök vezeti az ülést és nem minősít!) nem szavaznak a képviselők.
Kérdezem a tisztelt Országgyűlést - harmadszor -, elfogadja-e az előterjesztő módosító javaslatait az ajánlás 1-20. pontjai szerint. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás. - Taps. - Közbeszólás az SZDSZ soraiból: Itt kell lenni, nincs mese!)
Az Országgyűlés az előterjesztő módosító javaslatait 185 igen szavazattal, nem nélkül, 9 tartózkodás mellett elfogadta. (Zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! Most a zárószavazás következik.
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot. (Általános zaj. - Vancsik Zoltán felállva dr. Szekeres Imrével konzultál.) Megkérem a képviselőtársakat, Vancsik képviselőtársamat is, hogy üljön le, foglaljanak helyet az ellenzéki képviselőtársak. (Derültség.) Ne beszélgessenek, hanem figyeljék az elnököt! (Derültség és taps az ellenzék soraiban. - Horn Gábor: Olvasni lehet?)
Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, hogy elfogadja-e a társadalombiztosítás pénzügyi alapjainak 1999. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat imént módosított szövege szerint. Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 187 igen, 28 nem, 4 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.
Kérem közben, hogy Imre Zsolt, Mádai Péter és Csabai Lászlóné gépét kapcsolják be. (Zaj.)
Tisztelt Országgyűlés! A Házszabály 108. §-ának (2) bekezdése alapján az Országgyűlés felkérheti az Országgyűlés elnökét, hogy a köztársasági elnöktől kérje a törvény sürgős kihirdetését. Erről az Országgyűlés vita nélkül határoz. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyűlést, egyetért-e azzal, hogy az Országgyűlés elnöke a törvény sürgős kihirdetését kezdeményezze.
Kérem, most szavazzanak! (Szavazás.)
Kimondom a határozatot: az Országgyűlés 189 igen, 125 nem, 4 tartózkodás mellett úgy határozott, hogy az Országgyűlés elnöke kérje a törvény sürgős kihirdetését a köztársaság elnökétől.
Soron következne a társadalombiztosítási nyugellátásról szóló 1997. évi LXXXI. törvény módosításáról szóló törvényjavaslat zárószavazása, de ahogy az előbb már említettem, az alkotmányügyi bizottság elnöke az ebédszünetben a főemelet 37-38. számú teremben ülést tart, és ezért kérte, hogy a zárószavazásra csak délután kerüljön sor.
Tisztelt Országgyűlés! A szervezett bűnözés, valamint az azzal összefüggő egyes jelenségek elleni fellépés szabályairól és az ehhez kapcsolódó törvénymódosításokról szóló törvényjavaslatról fogunk határozni.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kft. je předním poskytovatelem obsahu v Maďarsku, které zahájilo svou činnost 1. ledna 1989. Společnost se zabývá rozsáhlou digitalizací, správou databází a vydáváním kulturního obsahu.

O nás Kontakt Tisková místnost

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Podívejte se, co o tomto tématu napsaly noviny za posledních 250 let!

Zobrazit