Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága

Full text search

Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség Központi Bizottsága
1137 Budapest XIII., Kun Béla rkp. 37-38. Tel.: 403-940
A KISZ, a Magyar Kommunista Ifjúsági Szövetség a Magyar Szocialista Munkáspárt ifjúsági szervezete, a magyar fiatalok önkéntes politikai tömegszervezete. Jelenlegi formában történő működését a KISZ zászlóbontásától, 1957. március 21-ről számítják.
A szövetséget az illetékes pártszervek és – szervezetek közvetlenül, politikai eszközökkel irányítják. Az ifjúsági szövetség működési és irányítási alapelve a demokratikus centralizmus.
A tagfelvétel korhatára 14-26 év. A tagsági viszonynak nincs felső korhatára.
A KISZ legfelsőbb szerve a kongresszus, amelyet a Központi Bizottság szükség szerint, de legalább ötévenként összehív. Két kongresszus között a határozatoknak megfelelően a Központi Bizottság irányítja és képviseli a szövetséget. A KB tagjai közül választják meg az Intéző Bizottság és a Titkárság tagjait, az első titkárt és a titkárokat. Az Intéző Bizottság két központi bizottsági ülés között irányítja a szövetség munkáját. A titkárság biztosítja a Központi Bizottság és az Intéző Bizottság döntéseinek végrehajtását, irányítja az apparátus munkáját. A KISZ KB első titkára: Hámori Csaba, titkárai: Emőd Péter, Dr. Gönci János, Králikné Cser Erzsébet, Nagy Imre, Dr. Szórási Sándor.
Magyarországon a 15-29. Év közötti fiatalok száma 2 157 000. A KISZ-nek jelenleg 926 000 tagja van. A KISZ tagság 37%-a középiskolai tanuló, 5% egyetemi-főiskolai hallgató, 58%-a munkavállaló. Ez utóbbiak, tehát a dolgozó KISZ-tagok 10,4%-a értelmiségi. A huszonéves KISZ-tagok száma az utóbbi időben csökkent a szervezeten belül (45%), a 30 éven felüliek száma gyarapodott, s ezzel arányuk 16%-ra emelkedett. Évente kb. 10 000-en jelentkeznek az ifjúsági szervezetbe.
A KISZ központi politikai hetilapja a Magyar Ifjúság, 200 000 példányban jelenik meg. Az Ifjúsági Szemle a szervezet elméleti folyóirata.
A fiatalok építőtábori mozgalma 1958-ban kezdődött, évente kb. 60 000-en vesznek részt a nyári munkában.
A KISZ 102 ország 196 ifjúsági szervezetével tart fenn kapcsolatot. A KISZ Központi Művészegyüttesét Európa legnagyobb ifjúsági együtteseként tartják számon. Megközelítőleg 1000 tagja van. Évente több mint 1000 előadást tartanak, ebből minden ötödiket külföldön.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť