SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! Néhány héttel ezelőtt azt a címet adtam akkori napirend utáni felszólalásomnak, hogy újabb magyarellenes törvények várhatóak Ukrajnában. Akkor azon kijevi törvénytervezetekről beszéltem, amelyek elfogadásuk esetén tulajdonképpen a családon belüli kommunikáció szintjére száműznék a magyar nyelv használatát Kárpátalján.
E javaslatok benyújtói ugyanis úgy építenék tovább az ukrán nemzetállamot, hogy eltörölnék a regionális nyelvek, így a magyar nyelv használatának még a lehetőségét is. A jelenleg hatályos 10 százalékról 30-33 százalékra emelnék fel a nyelvhasználati küszöböt, óvodától az egyetemekig csakis ukrán nyelvű képzés lenne megengedett, a magyar nyelvet pedig csupán idegen nyelvként lehetne tanulni a kárpátaljai iskolákban. Ukrán nyelven is meg kellene hogy jelenjen minden kisebbségi nyelvű sajtótermék, de olyan lehetetlenségek is szerepelnek egyik-másik tervezetben, hogy a nemzetiségek nyelvén előadott színházi darabokat kötelező lenne ukránul szinkrontolmácsolni. Az abszurd rendelkezéseket ráadásul nyelvcsendőrök ellenőriznék, az azokat megszegőkre pedig súlyos pénzbüntetések várnának.
Tisztelt Országgyűlés! Mi, jobbikosok nemcsak a hírekből értesülünk a kárpátaljai magyarság helyzetéről, ottani tagjainkon, szimpatizánsainkon, családi és rokoni kapcsolatainkon keresztül ugyanis nap mint nap megéljük, megtapasztaljuk azt. Február 22-ei felszólalásomban ezért, a nép pártján álló és minden magyarért felelősséget érző Jobbik képviselőjeként arra kértem a kormányt, hogy lényegesen nagyobb határozottsággal álljon ki a kárpátaljai magyarság szerzett jogai, így nyelvhasználata, oktatási jogosítványai mellett. Az ukrán állam ugyanis további jogkorlátozó intézkedésekkel próbálja ellehetetleníteni a nehéz gazdasági körülmények között amúgy is vészesen fogyatkozó kárpátaljai magyar közösséget. Felvetésemre akkor a magyar kormány részéről senki nem érezte fontosnak, hogy válaszoljon, mint ahogy most sincs már itt Szabó államtitkár úr, a Külügyminisztérium politikai államtitkára, aki néhány perccel ezelőtt ment el - akár meg is várhatta volna ezt a felszólalást.
Tisztelt Képviselőtársaim! Minden politikus szereti, ha végül az ő prognózisa igazolódik. Most is elmondhatom, hogy ismét nekünk lett igazunk; rögtön hozzátéve, hogy bár ne volna így. Az ukrán parlamentben időről időre felmerült korábban is, hogy büntetni kellene a kettős állampolgárokat, Kijev eddig azonban legalább ebben a kérdésben reálpolitikát folytatva a legfelső szinteken jegelte ezt a témát.
Néhány napja azonban személyesen Porosenko ukrán elnök nyújtott be módosító indítványt, amely alapján megfosztanák ukrán állampolgárságuktól mindazokat, akik egy másik országnak is állampolgárai, mindez pedig beláthatatlan következményekkel járna a testvérháború sújtotta és gazdasági csőd szélén álló Ukrajnában élő magyar közösségre nézve.
Tisztelt Országgyűlés! A Jobbik szerint az őshonos nemzeti közösségek elleni kijevi törvényhozási aktusok utóbbi időben történt megszaporodása mindenképpen határozott választ kíván Budapesttől. Még akkor is, ha ezek szándék szerint nem kizárólag a magyar közösség ellen irányulnak, sőt egyes vélemények szerint csupán Washington utóbbi időben megcsappant elkötelezettségét kívánják erősíteni a válság eszkalálásával, elterelve egyben a közfigyelmet a rendkívül súlyos gazdasági problémákról és a korrupció elleni küzdelem sikertelenségéről, például az ukrán politikai elit még „Pénztáros” Lőrincet is megszégyenítő gazdagodásáról.
Tisztelt Képviselőtársak! Ha a javaslatok valamelyikét elfogadják, lehetetlen helyzetbe kerül a kárpátaljai magyarság. Ezért ezt a kormánynak az összes lehetséges eszközzel meg kellene akadályoznia. Ha valahol, akkor Kárpátalján biztosan nem hátrálhatunk.
Mi, jobbikosok kezdettől fogva elismerjük és támogatjuk a kormány kárpátaljai magyar oktatást, kultúrát, egészségügy fenntartását segítő, valamint a helyi gazdaságot fejlesztő programjait és intézkedéseit, mint ahogyan a két nagy kárpátaljai magyar szervezet összefogását is támogattuk és üdvözöltük. Továbbra is azt mondjuk, hogy támogatnunk kell Ukrajna európai integrációját és EU-tagságát, de a Fidesszel szemben nem vagyunk hajlandóak ezt feltétel nélkül, megelőlegezett gesztusként megtenni. Világos, a kárpátaljai magyarság megmaradása és gyarapodása szempontjából egyértelmű feltételeket kell ehhez szabnunk. Egy demokratikus Ukrajna legyen jó partnere és szoros szövetségese hazánknak, de nemzeti közösségeit elnyomó és megfélemlítő, sőt őket a szülőföldjükről való elűzéssel fenyegető Ukrajnával szemben a leghatározottabban fel kell lépnünk. Ennek a fellépésnek azonban még a nyomát sem látjuk a magyar külpolitikában.
Tisztelt Országgyűlés! Kormányra készülő XXI. századi pártként pontosan látjuk, hogy a külhoni magyar közösségek megmaradásához immár nemcsak templom, iskola és megtartó helyi közösségek szükségesek, hanem az anyagi gyarapodás lehetőségének biztosítása is. Ugyanakkor a Jobbik-kormány 2018-tól abban is leszámol majd a XX. század káros beidegződéseivel, a „merjünk kicsik lenni” szemléletével, valamint a megelőlegezett gesztusok politikájával, hogy minden kétoldalú, regionális és nemzetközi fórumot felhasználva meg fogja akadályozni a jogkorlátozó és jogszűkítő intézkedéseket, valamint fel fog lépni az őshonos magyar nemzeti közösségek jogainak bővítése és területi autonómiájának biztosítása mellett. Köszönöm szépen. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť