WITZMANN MIHÁLY

Full text search

WITZMANN MIHÁLY
WITZMANN MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! A 2010-es kormányváltás új gazdaságpolitikát és ezzel együtt egy új szemléletű adópolitikát is hozott Magyarország számára, ugyanis a magyar kormány nemcsak az adók csökkentését tekinti elsődleges feladatának, hanem azt is, hogy az adózók adóbevallással járó terheit mérsékelje, és az adóbevallással járó teendőket az emberek számára egyszerűbbé, könnyebbé tegye.
Nyugodtan mondhatjuk, hogy az adózásban és az adóztatásban is jelentős mérföldkőhöz érkezett a Nemzeti Adó- és Vámhivatal azzal, hogy az idei évtől a hivatal szakemberei készítik el a magánszemélyek adóbevallás-tervezeteit. Igazán nevezhetjük ezt egy örömteli történelmi pillanatnak is a hazai adózás történetében, ugyanis már több mint 25 esztendeje, egész pontosan 1989 óta minden évben mindenkinek saját magának kellett kitöltenie az adóbevallását. Azt gondolom, teljesen jogosan elvárható az, hogy azokról az adatokról ne kelljen minden évben nyilatkozni az állampolgároknak, amelyek az adóhivatalnál jórészt már úgyis rendelkezésre állnak.
Az úgynevezett e-szja-rendszer mintegy 3,8 millió embert érint, hiszen az idén minden dolgozó állampolgárnak a NAV készíti el az adóbevallás-tervezetét. Ezután pedig az adózóknak az ügyfélkapun keresztül, vagy ha azt igénylik, akkor postai úton megküldött tervezetet elegendő csupán ellenőrizniük. Azok, akik nem kérték a postai megküldést, személyesen ők is kérhetik még mindezt az adóhivatalnál. Tekintettel arra, hogy közel két és fél millió embernek van ma már Magyarországon ügyfélkapus elérhetősége és regisztrációja, nagyon komoly felhasználói számmal kell kalkulálni az elkövetkezendő időszakokban.
Az adóhivatal által alkalmazott informatikai program nagy erénye, hogy illeszkedik a XXI. század felhasználói követelményeihez, azaz a legtöbbek által használt mobiltelefonokon, tableteken, személyi számítógépeken egyaránt ugyanolyan formában ugyanolyan képet fog mutatni.
A fentiekre tekintettel kérdezem a tisztelt államtitkár urat, milyen változásokra és milyen határidőkre kell odafigyelni az adózóknak a személyijö-ve-de-lemadó-bevallás tervezetével összefüggő eljárás során 2017-ben. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť