KIS MIKLÓS ZSOLT,

Full text search

KIS MIKLÓS ZSOLT,
KIS MIKLÓS ZSOLT, a Miniszterelnökség államtitkára: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Köszönöm szépen a szót. A képviselő úr agrártámogatások megoszlásával kapcsolatos, kissé populista és hangulatkeltő állításai egy picit ferdítik a valóságot. Javaslom, hogy a közös agrárpolitika támogatási rendszerét egy picit alaposabban tanulmányozza, nagyon szívesen segítek egyébként ebben.
Néhány számmal azért én is készültem. Tudni kell, hogy 2016-ban több mint 184 ezer ügyfél fordult kifizetésért agrártámogatások ügyében, és több mint 640 milliárd forint lett valamilyen úton-módon kifizetve. A képviselő úrnak tisztában kell lennie azzal is, hogy az uniós logikából adódóan ezeknek a támogatásoknak a jelentős része attól függ, hogy kinek mekkora területe van, illetve mekkora állatlétszámot tart. Ez nemcsak Magyarországon, hanem minden európai uniós tagállamban így van, ez nem egyediség. Ennek ellenére azt kell mondanom, hogy ezek a számok nem feltétlenül a valóságot mutatják.
Az interpellációjából mondott adatokkal ellentétben el kell mondanom, hogy a legfontosabb a tendencia követése. Abban, hogy 2016-ban az 500 legnagyobb gazdaság kapta meg a támogatásokból a 138,7 milliárd forintot, a tendenciát kell megnézni, képviselő úr. 2014-ben ez a szám még 184 milliárd forint volt. Mintegy 40 milliárd forintot vettünk el az 500 legnagyobb mezőgazdasági vállalkozástól a támogatások területén. Az ön által említett Bonafarm-cégcsoport például 1 milliárddal kap kevesebbet minden évben. Ajánlom, hogy ezeket a számokat vagy a statisztikákat alaposabban tanulmányozza. Ami pedig az átlag 3 millió forintos támogatást illeti, szeretném emlékeztetni képviselő urat, hogy legutoljára Gyurcsány Ferenc volt az, aki átlagban számolta az agrártámogatásokat. Én ezt senkinek nem javaslom, mert félrevezető lehet.
Arról, hogy mit tett a kormányzat az elmúlt években, nagyon röviden tájékoztatnám. Azon túlmenően, hogy a területalapú támogatások rendszerében bevezettük az 1200 hektárnál nagyobb gazdasággal rendelkezők esetén a támogatás elvonását, ezen túlmenően jó néhány eszközt bevezettünk, és jó néhány eredményről is számot tudok adni. Azt pontosan tudjuk, hogy Magyarországon egyedül történt meg az, hogy az 1200 hektárnál nagyobb gazdaságok alaptámogatását a kormány elvonta, és azt a vidékfejlesztési programban, többek között az agrár-környezetgazdálkodási támogatásban osztja szét a gazdák között, ahol egyébként az első körös eredményekben 99 százaléka a gazdáknak 300 hektár alatti volt; a nyertesek 99 százaléka 300 hektár alatti. Csak szeretném jelezni, hogy ez korábban, 2009-ben pontosan fordítottja volt.
Ott például a szántóterületeken csak a legnagyobb gazdaságok fértek hozzá ezekhez a támogatásokhoz. Ezenkívül minden olyan egyéb más eszközt is bevezettünk, amelyre a közös agrárpolitika ad lehetőséget, például a termeléshez kötött támogatásokat, vagy például a kistermelők egyszerűsített átalánytámogatását, amelyben több mint 41 ezer gazdálkodó él, képviselő úr, és magasabb összeghez jutnak hozzá, mintha normál módon igényelnék a támogatásokat.
Ezen túlmenően a vidékfejlesztési programban - mint a közös agrárpolitika második lába - is tettünk olyan intézkedéseket, amelyeknek köszönhetően részben a már említett AKG-program eredményéről be tudtam számolni, részben pedig - és ez talán még ennél is fontosabb - a beruházási támogatások 80-20 százalékos arányát programszinten is rögzítettük. Mit jelent ez? Azt jelenti, képviselő úr, hogy a beruházási forrásokból az ön által is említett legnagyobb gazdaságok maximum 20 százalékban részesedhetnek, a 80 százalékát pedig a kis- és közepes családi gazdaságok fogják megkapni, az első ilyen pályázat a trágyatárolók építésére ezeket a számokat tökéletesen mutatja.
Végezetül az integrációval kapcsolatos megjegyzésére: ez a legfontosabb. Anélkül terjesztenek rémhíreket, képviselő úr, hogy ismernék a kamara javaslatait. Mindenképpen azt javaslom önnek is, hogy a szenzációhajhász vádaskodások helyett forduljanak bizalommal a kamarához, és osszák meg a közös elképzeléseiket, ne pedig a kritikájukat. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť