RITTER IMRE

Full text search

RITTER IMRE
RITTER IMRE nemzetiségi szószóló, a Magyarországi nemzetiségek bizottságának előadója: Danke Shön. Sehr geehrter Herr Vorsitzender! Sehr geehrtes Parlament! Erlauben Sie mir bitte, dass ich im Namen und im Auftrag des Ausschusses der in Ungarn lebenden Nationalitäten unseren Standpunkt bezüglich des Gesetzesvorschläges Nr. T/15381. über den ungarischen Haushalt für Jahr 2018 - im Zusammenhang mit den Nationalitätenbedarf übergreifende Teilen - erörtere.
Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Engedjék meg, hogy a Magyarországi nemzetiségek bizottsága nevében kifejtsem álláspontunkat a Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló T/15381. számú törvényjavaslat nemzetiségi igényeket érintő részeivel kapcsolatosan.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a határozati házszabály 44-45. §-a alapján lefolytatta a törvényjavaslat részletes vitáját. Bizottságunk a törvényjavaslatnak a határozati házszabály 32. § (2) bekez-dése szerinti bejelentésben megjelölt rendelkezéseit megvizsgálva megállapította, hogy azok megfelelnek a határozati házszabály 44. § (1) bekezdésében foglalt követelményeknek.
(Hiszékeny Dezsőt a jegyzői székben
Hegedűs Lorántné váltja fel.)
Bizottságunk a törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatokról nem foglalt állást, azonban további módosításra irányuló szándékot fogalmazott meg. A Magyarországi nemzetiségek bizottsága a határozati házszabály 45. § (5) bekezdése alapján az általa megfogalmazott módosító javaslatot magába foglaló, a részletes vitát lezáró bizottsági módosító javaslatot nyújtott be, majd 2017. május 23-án a törvényjavaslat részletes vitáját lezárta.
A részletes vita lezárását követő napon a kormány-ülésen a magyarországi nemzetiségekre vonatkozóan kerek másfél milliárd forintnyi módosítási igény került támogatásra, amelynek belső felosztását a Nemzetgazdasági Minisztérium a Magyarországi nemzetiségek bizottsága képviselőjével egyeztette, a belső felosztásra vonatkozó igényeinket elfogadta, és a Költségvetési bizottság összesítő módosító javaslatába a másfél milliárdos nemzetiségitámogatás-eme-lés került beépítésre.
A Magyarországi nemzetiségek bizottsága 3,5 milliárd forintos módosító javaslatának ily módon másfél milliárd forintra történő csökkentése egyrészt azt jelenti, hogy a nemzetiségi pedagógusprogram megkezdését egy évvel el kell halasszuk, másrészt a nemzetiségi óvodapedagógusoknál a tervezettnél kisebb, de így is jelentős, 200 százalékos nemzeti-ségipótlék-emelést tudunk végrehajtani, és 2018. évben, mint a nemzetiségi óvodapedagógus program indító évében finanszírozási oldalról minden érdemi változást el tudunk indítani a nemzetiségi óvo-dapedagógus-képzésben, amit a programban elterveztünk.
Harmadrészt a csökkentett összegből mérsékelten, de a bázishoz képest érzékelhető támogatás-emelést tudunk biztosítani a nemzetiségi civil szférának, a helyi nemzetiségi önkormányzatoknak és a beruházási, felújítási keretek megemelésével az országos és helyi önkormányzatoknak, illetve az általuk fenntartott nemzetiségi köznevelési intézményeknek.
A Költségvetési bizottság által benyújtott összegző módosító javaslat és az így módosított 2018. évi központi költségvetésről szóló törvényjavaslat elfogadása esetén elmondhatjuk, hogy a 13 Magyarországon élő nemzetiségre a 2014. évi központi költségvetésben biztosított kevesebb mint 4 milliárd forint támogatás a 2018. évi központi költségvetéssel együtt már 10 milliárd 377,7 millió forintra, azaz több mint a két és félszeresére emelkedik. Mind a 13 magyarországi nemzetiség nevében ezt a négy év alatt közel 6,7 milliárd forinttal megemelt támogatást szeretném megköszönni elsősorban a magyar kormánynak, de minden parlamenti frakciónak is, hiszen a magyarországi nemzetiségek igényeit kivétel nélkül mindig egyhangúlag támogatták és kivették a parlamenti napi politikai csatározások témái közül.
(15.00)
Az elmúlt száz évben nem fordult elő, hogy egy ciklusban a magyarországi nemzetiségek ilyen összegű és mértékű támogatásemelést kaptak volna. Még egyszer köszönjük.
Mindezek alapján természetesen a Magyarországi nemzetiségek bizottsága a 2018. évi központi költségvetési törvényjavaslattal egyetért, azt támogatja, és kérjük a tisztelt Házat a módosítás, valamint a törvényjavaslat szíves elfogadására. Köszönöm, hogy meghallgattak. Danke für Ihre Aufmerksamkeit! (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť