SOLTÉSZ MIKLÓS,

Full text search

SOLTÉSZ MIKLÓS,
SOLTÉSZ MIKLÓS, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! A múlttal kapcsolatban megjegyzem, hogy a kerekasztal-tárgyalások során sokadszorra bebizonyosodott, hogy az állami finanszírozásban a 2010 előtti önkormányzati fenntartású iskolarendszerhez nem szabad visszatérni, mert az csaknem csődbe vitte az önkormányzatokat. Az állami fenntartás ténye ellen a kerekasztal tagjai sem emeltek kifogást, amennyiben az indokolt strukturális átalakítások végbemennek a fenntartó központ szervezetében. Világosan látszik tehát, hogy a megbukott balliberális, rossz iskolarendszer után a jelenlegi kormány az, amelyik a pedagógusokat, szakértőket is bevonva azt a megoldást keresi, amelyik a valós igények megoldására koncentrál.
Csak egészen röviden hadd idézzem fel önnek is: a szocialisták, a baloldal irányítása alatt a települések eladósodtak, csődbe mentek. 2002-2010 között sorozatosak voltak a pénzkivonások ezen a területen, így a 2010-es kormányváltáskor a köznevelési rendszerben 143 milliárd forinttal volt kevesebb a költségvetésben, mint 2002-ben, kormányzásuk kezdetén. Több száz kistelepülés maradt iskola nélkül és több ezer pedagógus maradt állás nélkül, aki dolgozott, az is teljes létbizonytalanságban élt. Továbbá a 13. havi bérek elvonásával 78 milliárd forinttal kevesebbet juttattak a pedagógusoknak.
Tisztelt Képviselő Úr! Vegyük sorra az eddigi legfontosabb eredményeket! A kerekasztal munkájának első üteme lezárult. A javaslatokat a kormány megismerte, bizonyos pontok tekintetében a megfogalmazott javaslatoknál kedvezőbb döntéseket hozott a köznevelési rendszerre tekintettel. Ez egyértelmű alátámasztása annak, hogy a kormány nyitott az együttműködésre. Május 5-én a köznevelési kerekasztalon a legfontosabb döntési pontokat, többek között a Klebelsberg Intézményfenntartó átalakítását is bejelentettük. Így például a következő döntések születtek még: március 1-jétől új vezetője van az intézményfenntartónak miniszteri biztos személyében, Pölöskei Gáborné személyében, továbbá külön segíti az ő munkáját Jenei Zoltán, a Pécsi Tudományegyetem kancellárja.
Az új vezetők feladata, hogy már rövid távon biztosítsák a KLIK jövőjét, működését, és a július 1-jétől bevezetendő új szervezeti és működési formát fölállítsák. A KLIK működésének és finanszírozásának javításával kapcsolatban a köznevelési kerekasztal döntésének megfelelően végrehajtjuk az állami intézményfenntartás rendszerének átalakítását, így az eddigi 198 tankerületből 57 tankerület fogja a gazdálkodást tekintve önálló iskolákat fenntartani.
(16.00)
A tankerületi központok önálló jogi személyek lesznek. Egy tankerület egy közepes méretű egyetem, főiskola költségvetésével lesz azonos méretű, ennyiből gazdálkodhat. Bővül az állami fenntartású köznevelési intézmények vezetőinek hatásköre gazdálkodási és szakmai tekintetben egyaránt. Sokkal közelebb kerül a döntéshozatal az iskolákhoz.
A stabil működéshez szükséges pénzügyi háttér már biztosított, hiszen idén az eredeti előirányzathoz képest a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ 91,5 milliárd forinttal több támogatást kap, míg a következő évi költségvetésben 105,6 milliárd forintos többlettámogatással terveztünk. Ezek után, képviselő úr, kérem szépen, fogadja el azt a választ, amely arra alapozódott, hogy igenis, ami hibák voltak, azokat kijavítjuk, és ami szükséges ezen a területen, azt megváltoztattuk. De nem azoknak a támogatását és javaslatát kell önnek figyelembe venni, akik hőzöngve kimennek (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) az utcára, vagy azokét, akik pedig iskolaigazgatóként tanárokat fenyegetnek meg. Köszönöm szépen a kérdését. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť