IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Lázár János, Miniszterelnökséget vezető miniszter április végén bejelentette az államosítás folytatását. A településektől el fogják venni az iskolák működtetésének a jogát is. A fenntartás államosításával a települések minden beleszólásukat elvesztették arra vonatkozóan, hogy ki, miből, mit, hogyan tanítson a diákoknak. Most a maradék települési jogokat is elvennék. Az önkormányzatok a jövőben már a portás alkalmazásába vagy a villanykörték cseréjébe sem szólhatnak bele, nem lesz közük az infrastrukturális intézményi fejlesztésekhez sem.
Palkovics László államtitkár azt is elárulta egy interjúban, hogy miért nem adják vissza a településeknek az iskolákat. Szerinte ugyanis az önkormányzatoknál nincsenek megfelelő szakemberek, akik irányítani tudnák az oktatási intézmények működését, ezért nem adja vissza az állam a fenntartás feladatát. De vajon a KLIK csődbe jutása és az állami fenntartás kudarca milyen kormányzati szakértelemre vall? A Fidesz-KDNP-kormány akarja kritizálni a településeket, mikor az önkormányzati fenntartású iskolarendszer összességében minden problémája ellenére jobban működött, mint a most csődbe jutott KLIK?
Az államosítás folytatása azért is érthetetlen, mert a kormány egyébként maga is bevallja már, hogy megbukott az állami iskolafenntartás modellje, beismerték, hogy túltolták a biciklit. Pár hete még arról beszéltek, hogy megszűnik a KLIK. Kerekasztal ide, tárgyalások oda, most mégis továbbmennek a hibás irányba. Lázár János és Palkovics László együtt tolják vissza a biciklit a szocializmusba, hiszen a totális állami irányítás rendszerét hozzák vissza. Mi az oka mindennek? Ki az, aki a kormányon belül ennyire görcsösen ragaszkodik az államosításhoz? Miért akarnak mindent a Szalay utcából irányítani? Miért hazudnak a KLIK megszűnéséről, ha a 2017-es költségvetési javaslatban szó szerint nevesítik a KLIK-et?
A települések kisebb részének, jellemzően a legkisebb falvaknak, községeknek valóban gondot okoz az iskolák fenntartása, azért is, mert folyamatosan elvonnak tőlük állami forrásokat. De akkor miért nem adják oda, miért koncentrálják az állami felelősségvállalást, miért kell azt mindenkire erőszakosan kiterjeszteni, azokra is, akik jó gazda módjára eddig is mindent megtettek az iskoláik fejlesztéséért, a helyi lakosok legnagyobb megelégedésére? A Lehet Más a Politika pont ezért javasolja, hogy amelyik önkormányzat kéri és képes a fenntartásra, a megfelelő állami támogatással együtt kapja vissza az iskoláit. Ez egy hatékony, köztes megoldás lenne, egy okos kompromisszum - miért nem ebbe az irányba tolják a biciklit? Várom válaszát. (Taps az LMP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť