SZÁVAY ISTVÁN

Full text search

SZÁVAY ISTVÁN
SZÁVAY ISTVÁN (Jobbik): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Az elmúlt évek során számos alkalommal, többek között sajtótájékoztatókon és írásbeli kérdések formájában is felhívtam már a figyelmet a magyar nyelvű külhoni sportközvetítések ügyére, de ezt sajnos újfent itt, a parlament nyilvánossága előtt is kénytelen vagyok megtenni.
A probléma lényege az, hogy az elszakított országrészeken élő nemzettestvéreink a különböző világversenyeket, világ- és Európa-bajnokságokat, azok selejtezőit s a többi, a műsorok kódolása miatt nem tudják a televízióban magyar nyelven követni. Még rosszabb a helyzet az olimpiai játékok esetében, ugyanis minden ország televíziója azt a versenyt adja éppen, amelyen saját versenyzői érdekeltek, más adások pedig ilyenkor, egyébként a reklámblokkra való hivatkozással, nem foghatóak. Így például erdélyi nemzettársaink a magyar sportolók helyett a románok sikereiért izgulhatnak, ha izgulni akarnak.
A helyzet súlyát felismerve tavaly nyáron egy fideszes pártrendezvényen maga Orbán Viktor miniszterelnök is beszélt az ügyről. Elhíresült mondata így hangzott: „Komoly kérdésnek tartom ezt az ügyet, Semjén Zsolt azonnal intézkedjen.” A Magyar Állandó Értekezlet decemberi ülésén miniszterelnök-helyettes úr hangsúlyozta is, hogy a felszólításnak megfelelően komolyan vette ezt az ügyet, és hosszasan sorolta az eddig megtett erőfeszítéseket, hozzátéve, hogy bízik benne, hogy ez a kérdés hamarosan rendeződni fog. Ezt mi a magunk részéről akkor természetesen üdvözöltük is. Azóta újabb hosszabb hónapok teltek el, és az ügy most már kezd nagyon sürgető lenni. Jövő hónapban itt az Európa-bajnokság, 1972 után újra magyar részvétellel, augusztusban pedig az olimpia.
Kérem önöket, államtitkár úr, hogy tegyenek meg mindent annak érdekében, hogy valóban az egész nemzet együtt örülhessen a magyar sikereknek. Kérdezem önt a fentiek tükrében, hogy december óta milyen előrelépések történtek az elmondottak megvalósítása érdekében, lesz-e végül lehetősége a külhoni magyarságnak magyar nyelvű sportközvetítéseken keresztül szurkolni sportolóinknak az idei Európa-bajnokságon és az olimpián. Az érintettek nevében is várom szíves válaszát. Köszönöm. (Taps a Jobbik soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť