TÓBIÁS JÓZSEF

Full text search

TÓBIÁS JÓZSEF
TÓBIÁS JÓZSEF (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Félidőben van az Orbán-kormány, és ha megnézzük, hogy 2014-ben Orbán Viktor azt mondta, folytatjuk, ehhez képest tény és való, ez egyszer igazat mondott, hiszen a 2010 óta zajló társadalmunk kettészakítottsága, az oktatás, az egészségügy, a szociális ellátórendszer züllesztése, vagy pedig az intézményesített korrupció a fideszes rokonoknak és barátoknak, akkor tény és való, igazat mondott, azt csinálják, amit 2010-ben elkezdtek.
Az oktatás területén nyilvánvaló, hogy önök a bukás szélére sodorták az oktatási intézmények működését, pedagógusokat, szülőket, diákokat egyaránt. A folyamatos pedagógustüntetések, karöltve szülőkkel, diákokkal, pontosan jelzik, hogy az elmúlt öt évben nemcsak hogy hibát hibára halmoztak, hanem szétverték mindazt, ami az elmúlt negyedszázadban kialakult, egy KLIK helyett létrehoztak másik 58-at, amit most már csak KK-nak fognak hívni, de hát neki nem lesz más dolga, mint a kákán is csomót keresni, amúgy pedig az önkormányzatokat végletesen, végérvényesen megfosztják attól, hogy részesei legyenek egy helyi közösség oktatási centrumának működtetésében.
Önök nem a gyermekek jövőjét nézik. Önök csak a saját megrögzött hatalmuk bebetonozására az oktatás és a kultúra területén szeretnének dominanciát, pedig látniuk kell, hogy ez a múlt. A jövő a tudásban van, a helyi közösségi értékekben. Vissza kellene adni az önkormányzatoknak azt, amit az elmúlt években elvettek tőlük. Nemcsak a jogot arra, hogy működtessenek, hanem a lehetőséget is arra, hogy maguk irányítsák a helyi közösségen belül az oktatás napi ügymenetét.
Az egészségügyre vonatkozóan pedig azt tudom mondani, hogy talán ma a költségvetés szavazásánál szeretném, ha felidéznék emlékeikben, bár nem biztos, hogy önök emlékeznek rá: évente közel 200 milliárdot vettek el a költségvetésen keresztül az egészségügy területéről. Pontosan látszik, hogy a legnagyobb elvándorlási hullám ezen a területen van. Nem véletlen, hogy mi kezdtük el először a fizetésemelést a közszférában, az egészségügyben, az oktatásban és a szociális területen, mert az állam kivonul ezekről a területekről. Márpedig ha nincs jó XXI. századi egészségügy, akkor nem lesz hatékony munkaerőpiac sem Magyarországon. Az biztos és világos, hogy stadionok helyett inkább kórházakra, egészségügyi központokra, egészségügyi műszerekre és jól megfizetett szakápolókra lenne szüksége Magyarországnak. Ebben sincs változás az elmúlt évekhez képest, mert csak ezt tudják: stadion vagy esetleg még kisvasút.
A szociális ellátórendszert végérvényesen szétszakították, tisztelt képviselőtársaim. Az, hogy az önkormányzatokat megsarcolják, hogy még a saját bevételeikből sem tudják fenntartani a szociális intézményeket, otthonokat, majd most kitalálják, hogy az egészségügyből átvezetik majd a szociálisba, és ezért a pénzt meg otthagyják az egészségügy területén, hogy ez a megoldás, ez nem más, mint annak a beismerése, hogy képtelenek az egészségügyben egy minőségi XXI. századi alapellátást biztosítani.
Ami pedig a miniszterelnök múlt heti bejelentését illeti: azt kell mondjam, hogy a rend éppen a kormányzásban hiányzik. Önök képtelenek kormányzás címszóval ezen a területen, legyen az oktatás, egészségügy, szociális terület, bármilyen hatékony, érdemi intézkedést nyújtani. Ellenben kijelentették, hogy akkor 4 millió ember úgy marad, ahogy van, az önök kiváltságosai, barátai, rokonai, ismerősei viszont megvédik azokat a vívmányaikat, amelyeket a törvényeken keresztül, amiket önök hoztak, megpróbálják bebetonozni. A korrupcióról nincs vita, hiszen a mai napig nem tudnak beszámolni arról, hogy kik azok, akik a kitiltási botrányban érintettek. És hogy az önök asszisztálásával hogyan akart Matolcsy György 266 milliárd forintot elvinni a közpénzből. Hogy mit csinál Polt Péter, akinek egy dolga lenne, megmondani, hogy kik voltak a Nemzeti Választási Irodánál, ki érintett a Quaestor-ügyben, mi történik a jegybank alapítványai dolgában, mi történt a kitiltási botrányban. Ezekre nincs válasz. Ellenben jó pártszolgaként védi önöket. Semmi mást nem tesz ma, nem a jogállamot képviseli, nem a jogállamot védi, csak és kizárólag önöket. Egy biztos: 2018 után kell legyen jogállami keretek között lévő elszámoltatás, mert önöknek szembe kell nézni mindazzal, amit az elmúlt öt évben tettek. Köszönöm, elnök úr. (Taps az MSZP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť