IKOTITY ISTVÁN

Full text search

IKOTITY ISTVÁN
IKOTITY ISTVÁN (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! A tavaly elfogadott szakképzési törvény módosításainak értelmében idén szeptembertől átnevezik a szakközépiskolákat szakgimnáziumokká.
Nem csupán egy megtévesztő névváltoztatásról van szó, hanem a napokban nyilvánosságra került kerettanterv-koncepciók szerint meg is reformálják a szakközépiskolákat. A tervek szerint jelentősen átalakulna a szakközépiskolai tananyag: jövőre olyan osztályok indulnának, ahol az eddigiekhez képest sokkal több szakmai ismeretet, de jóval kevesebb közismereti tárgyat tanulnának, mint eddig. A Szalay utcában megint kitalálták a tutit: megmondják, hogy például földrajzot csak az tanuljon, aki földmérő lesz, fizikát az tanuljon, aki gépész, biológiát az, aki erdész, kémiát pedig csak az, aki vegyész. Minek is tanuljon mindenki mindenfélét? Ez a sok felesleges tantárgy csak hátráltatja a diákokat, mondja a Fidesz-KDNP. Továbbtanulás? Szakmaváltás? Pályamódosítás? Alapvető műveltség megszerzése? Ugyan már!
A módosítás iránya beilleszkedik a kormány eddigi politikájába, amely a szakképzés lezüllesztését, a gazdasági érdekeknek való kiszolgáltatottságát célozza. Nem előzmény nélküli mindez: a szakiskolákból már az előző ciklusban gyakorlatilag száműzték a közismereti tárgyakat, alig adva esélyt a diákoknak az érettségi megszerzésére vagy a továbbtanulásra.
Tisztelt Államtitkár Úr! A szakközépiskolák tantervének beszűkítése élesen megmutatja a kormányzat oktatáspolitikája és az LMP elképzelése közti különbséget. A kormány azt akarja, hogy a gazdaság érdekeltségei olcsó munkaerőhöz jussanak, tanulják meg a szakmát valahogy, a többi nem számít. Menjenek robotolni, az összeszerelő üzemekben dolgozzanak minimálbéren valamelyik gyárban a szalag mellett. A Lehet Más a Politika ezzel szemben az egész gazdaság és a társadalom érdekeit képviseli. Szerintünk olyan szakképzésre van szükség, amely nem száműzi a közismereti tárgyakat, vagyis az alapvető civilizációs ismereteket; amely nem mellőzi a mindennapos boldoguláshoz, a XXI. századhoz szükséges készségek és kompetenciák fejlesztését vagy akár a nyelvtanulást.
Az LMP olyan szakképzést akar, amely ugródeszkát jelent a felsőoktatásba, dobbantót a szakmaváltáshoz, lehetőséget annak, aki pályát akar módosítani. A változó világ változó igényeihez kell felkészíteni a fiatalokat, különben még többen fognak elmenni ebből az országból, mint ahányan most elmennek.
Tisztelt Államtitkár Úr! Miért akarják leszűkíteni a szakképzést a szakismereti tárgyakra? Meddig fogják még a szűk gazdasági érdekeket és az oligarchákat szolgálni? Mikor veszik észre, hogy a XXI. század a tudásgazdaság igényeit kell hogy kiszolgálja? Válaszát előre is köszönöm. (Taps az LMP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť