DÖMÖTÖR CSABA,

Full text search

DÖMÖTÖR CSABA,
DÖMÖTÖR CSABA, a Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára: Tisztelt Képviselő Úr! Az elmúlt évek egyik fontos vitapontja volt a magyar közéletben, hogy nyilvánosságra kell-e hozni a kormányok által rendelt tanácsadói tanulmányokat. Bár szólnak érvek a nyilvánosságra hozatal mellett és ellen is, a kormány tiszteletben tartotta a Kúria vonatkozó döntését, és nyilvánosságra hozta az elmúlt években általa rendelt tanulmányokat, sok tízezer oldalt. A nyilvánosságra hozott dokumentumokból jól látszik, hogy a tanulmányokkal kapcsolatos ellenzéki vádak teljesen alaptalannak bizonyultak.
Van azonban ennek a kérdésnek egy másik vonatkozása. Valóban, az Alkotmányvédelmi Hivatal nemrégiben nyilvánosságra hozta azokat a tanulmányokat, amelyeket a korábbi baloldali kormányok idején rendeltek egyik kedvenc intézetüktől, a Political Capitaltől, amely sok száz millió forintnyi megrendeléshez jutott abban az időszakban.
(11.50)
Kiderült, hogy botrányosan gyenge minőségű tanulmányokat készítettek, és sok esetben nevetséges javaslatokat fogalmaztak meg. Felmerül egyébként a kérdés, hogy egyáltalán mi szükség van kommunikációs tanácsadásra, imázsformálásra egy olyan Nemzetbiztonsági Hivatal esetében, amelynek a tevékenységét egyébként is a diszkréció jellemzi.
Engedjék meg, hogy felhozzak pár példát! A tanácsadó cég például azt a javaslatot adta, hogy helyezzenek el nemzetbiztonsági hivatalos elemzéseket buszmegállókban és hirdetőoszlopokon. Azt is tanácsolta, hogy legyenek bulvárosabbak a titkosszolgálat évkönyvei. (Derültség a Fidesz soraiban.) Sokakkal együtt kérdezem egyébként - talán a baloldali képviselők erre tudnak válaszolni -, milyen az a bulváros titkosszolgálati évkönyv. A házikedvencnek tekinthető cég azt is javasolta, hogy az NVH iskolákban tartson előadást, máshol olyan beszédpanelre tettek javaslatot, amely óvodai kifestőkönyves élményekre utal. (Közbeszólás a Fidesz soraiból: Nem lehet elég korán kezdeni!) A korábban titkosított mesterterv része volt az is, hogy az NVH szervezzen turnét egy minimálkiállításnak, mindezt úgy - és itt idézet kezdődik -, hogy a meghirdetett helyszínre a kiállítás bevetésszerűen érkezzen meg. Az ember csak töri a fejét, de csak nem tudja elképzelni, hogy milyen az, amikor egy titkosszolgálati kiállítás bevetésszerűen érkezik meg. (Derültség a kormánypárti sorokban.)
A sort folytathatnánk, de jobb, ha szépen csendben, de határozottan azt mondjuk, ezek a tanulmányok épp annyira botrányosak, mint amennyire nevetségesek, azért, mert súlyos összegeket fizettek értük. A Gyurcsány- és Bajnai-kormányok csak 2006-2010 között 17 milliárd forintot fizettek ki tanácsadó szerződések alapján, ez az összeg nagyjából 10 cégcsoporthoz ment. A kormány meg fogja vizsgálni ezen kifizetések törvényszerűségét, meg kell vizsgálni, hogy egyáltalán történt-e teljesítés. A kifizetések alapjául szolgáló tanulmányok ugyanis számos esetben nincsenek meg, ez felveti annak a gyanúját, hogy nem is voltak tanulmányok.
Tisztelt Képviselő Úr! Összefoglalóan azt tudom mondani, hogy amennyiben törvénytelenségekre derül fény, biztosíthatom afelől, hogy a kormány meg fogja tenni a szükséges jogi lépéseket. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť