CSERESNYÉS PÉTER

Full text search

CSERESNYÉS PÉTER
CSERESNYÉS PÉTER nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Tisztelt Képviselő Úr! Próbáltam megérteni, de azt hiszem, értem is, hogy miért ez a felháborodás vagy ez a kapkodás az önök részéről, meg a másra mutogatás az önök részéről: mert elrontottak valamit, és most meg kell keresni a hibást, vagy próbálják megkeresni a hibást.
Nemcsak ezt kéne itt elmondani, hanem azt kéne elmondani, hogy hány családot hoztak nehéz helyzetbe ezzel, hány család nőtagja, édesanya kénytelen dolgozni majd vasárnap azért, mert kinyitnak a boltok (Dr. Harangozó Tamás: Ki nyújtotta be?), hány család nem tud elmenni nyugodtan kirándulni azért, mert önök ezt kikövetelték (Lukács Zoltán: A férfiak is dolgoznak! - Dr. Varga László: Orvost!), az önök szándéka szerint alakult a helyzet, és természetesen nemcsak családanyákról van szó, hanem férfiakról is szó van, akik a kiskereskedelemben fognak dolgozni.
De hogy legyünk tényszerűek: szándékuknak - hangsúlyozom, szándékuknak - megfelelően a kiskereskedelmi szektorban történő vasárnapi munkavégzés lehetőségének a korábbi keretek közé történő visszaállításával párhuzamosan a vasárnapi pótlék mértéke tekintetében is az eredeti állapot jött vissza úgy, ahogy önök ezt akarták (Heringes Anita és Bangóné Borbély Ildikó többször közbeszól.), tehát a 2015. március 14-ei helyzet. Önök ekkor akarták ezt, ez lett a helyzet! Megszűnt ugyanis az a különleges helyzet… - hallgassanak végig, képviselőtársaim, hogy okuljanak belőle (Zaj. - Az elnök csenget.), és ne csúsztassanak, amikor fölszólalnak! (Lukács Zoltán: Ne hazudj! - Dr. Harangozó Tamás: Objektíve hazudik, államtitkár úr! - Dr. Varga László: Szégyelljétek magatokat mindannyian!)
Megszűnt ugyanis az a különleges helyzet, hogy az érintett üzleteket vasárnap zárva kell tartani, és csak kivételesen, évente legföljebb öt vasárnapon nyithattak ki. Ezzel együtt megszűnt az a kettősség, ami egy évig fennállt, nevezetesen, hogy ahol korlátoztuk a nyitvatartást, ott 100 százalékos, míg ahol a vasárnapi nyitvatartás nem került korlátozásra, ott 50 százalékos volt a vasárnapi pótlék, egyébként, mint az önök idejében is.
És ha annyira harciasan ki akartak volna állni a vasárnapi bérpótlék mellett, miért nem tették ezt 2010-ig? Hisz 2010-ig ez volt a helyzet. Most könnyebb kiabálni és az embereket félrevezetni, mellébeszélni az önök részéről. (Lukács Zoltán és Heringes Anita közbeszól.)
(11.10)
Nem szabad ugyanis megfeledkezni arról (Lukács Zoltán: Régebben mamutokat ettek az emberek!), hogy a benzinkutaknál, a piacokon, a várótermekben működő üzletek eladói vagy például a virágüzletek dolgozói az elmúlt év folyamán is 50 százalékos, tehát nem 100 százalékos bérpótlékot kaptak.
Látnunk kell, hogy a vasárnapi munkavégzés korlátozására vonatkozó kormányzati elképzelések gazdasági oldalról teljesültek, azért erről is kell beszélni. A KSH adatai szerint, miközben növekedett a kereskedelemben foglalkoztatottak száma 2015-ben, eközben a vasárnap rendszeresen dolgozók száma, hála istennek, csökkent. Ez azt jelenti, hogy 38 százalékról 20 százalékra csökkent a számuk, hozzátéve, hogy amellett, hogy vasárnap nem tartottak a kiskereskedelmi egységek nyitva, még a kereskedelmi forgalom is növekedett, tehát semmi nem valósult meg abból, amit önök megfogalmaztak megint csak azzal a szándékkal valószínűleg, hogy félrevezessék az embereket. (Lukács Zoltán: Akkor minek szavaztátok meg?)
Az üzletek újbóli kinyitása lehetőséget teremt arra, hogy a vasárnapi pótlék mértéke átgondolásra kerüljön. Ahogy azt az elmúlt napokban már jó néhányszor világossá tettük, a kormány nyitott az egyeztetésre, de nem önökkel, hanem azokkal, akik érdekvédelmi szervezetként a kiskereskedelemben, kereskedelemben dolgozókat képviselik, és az ezekkel a képviseleti szervekkel történő egyeztetés után lehet egyéb lépésekről beszélni.
Ez a párbeszéd valószínűleg meg is fog kezdődni még a héten, hiszen a versenyszféra és a Kormány Állandó Konzultációs Fórumának monitoringbizottsága összehívásra kerül, ahol valószínűsíthetően ez is téma lesz, nem beszélve arról, hogy április végén, május elején maga a VFK, tehát a munkavállalói, a munkaadói oldal és a kormányzati oldal állandó tanácskozó testülete is valószínűsíthetően össze fog ülni, az ülés időpontjának az egyeztetése folyamatban van. (Lukács Zoltán: Tűkön ülünk!) Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť