DR. SZÉL BERNADETT

Full text search

DR. SZÉL BERNADETT
DR. SZÉL BERNADETT (LMP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Országgyűlés! Most sokat beszéltek előbb a kormány tisztelt képviselői és a KDNP-s képviselő úr a Balaton-parti üdültetésről. Kár, hogy azt nem tették hozzá, hogy ha a kormányuk így folytatja, akkor előbb-utóbb nem lesz ott Balaton, amelyben lehet majd üdültetni meg fürdetni bárkit is, vagy legalábbis nem olyan minőségben, ahogy a Balatont megismertük és szeretjük.
Ugyanis miközben 2012-ben a lellei partszakaszt sikerült tönkretenni egy jachtkikötő építése miatt bekövetkezett feliszaposodással, most nagyjából ugyanez történik Balatonmáriafürdő és Balatonfenyves térségében, ugyanilyen okból kifolyólag. Ott voltak az áramlástani szakértők, megmondták előre, hogy ha fél kilométer hosszú mólót beleépítenek a vízbe, akkor nem fog úgy áramlani a víz, ahogy kell, fel fog iszaposodni az egész, a strand gyakorlatilag, ott a Balatonnak a nyugati medencéje, úgy, ahogy van, tönkremehet. Máriafürdő a tó magas vízállása ellenére már most fuldoklik az iszapban, és a vízügynek láthatóan ötlete sincsen arra, hogy hogyan kezelje ezt a helyzetet. Sem a móló építése miatt kikotort, sem a strandról kiemelendő iszap szakszerű elhelyezése nincsen megoldva. Sokadik feljelentésemet írtam már meg ezzel kapcsolatban.
Az eset tanulsága teljesen egyértelmű, egyrészt olyan törvényeket kell csinálni, amik működnek, kettő, a törvényeket be kell tartani, három, érvényt kell szerezni az építési és a környezetvédelmi előírásoknak, és a szakértői véleményeket be kell építeni a döntéshozatalba, hogy ne kelljen ilyen helyzetbe kerülnie a Balatonnak most már sokadszorra. Azonban jelenleg ez a jogállami minimum egyáltalán nem érvényesül a Balatonnál, gyakorlatilag a befektetők lázálmai akadály nélkül mennek át a kormány alá rendelt, önállóságától teljesen megfosztott hatósági rendszeren, és a törvénysértő döntések nyomán az ügyletekből profitáló magántőke húzza a hasznot, a társadalom meg fizetheti a költségeket.
Tisztelt Államtitkár Úr! Kérem, számoljon be róla, hogy milyen konkrét lépéseket tesz az állami környezet- és természetvédelem azért, hogy a Balatonnál csak olyasmi épülhessen, ami összhangban van a hatályos jogszabályokkal, például a Balaton-törvénnyel és a fenntarthatóság szempontjaival. Illetve hogyan garantálja a tárca a törvénysértő módon épült, láthatóan kárt okozó építményeknek a mielőbbi eltüntetését a Balaton környékéről?

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť