BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ

Full text search

BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ
BANGÓNÉ BORBÉLY ILDIKÓ (MSZP): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Mint az köztudott, a kullancsok első inváziója áprilistól júniusig tart. Az egyre enyhébb telek miatt kezd kritikussá válni a helyzet Magyarországon. A kullancsok terjesztik a vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladást, valamint a Lyme-kórt. Ezek közül az előbbire létezik Magyarországon kétféle védőoltás is, amelynek beadatása azért nagyon fontos, mert a kialakult fertőzés ellen sajnos nem létezik specifikus vírusellenes kezelés, ezért a leghatékonyabb védelmet a megelőzés jelenti.
A betegség 1 százaléka halálos, 10 százalékában maradandó bénulással gyógyul, és további 30-40 százalékban szellemi és fizikai károsodás marad vissza a megfertőzöttnél. A vírusos agyvelő- és agyhártyagyulladásra védőoltások vannak forgalomban Magyarországon. A teljes védettség kialakulásához három oltás beadatása szükséges, majd ezután 3-5 évente emlékeztetőoltásra van szükség. Egy-egy vakcina ára körülbelül 6-10 ezer forint körül mozog, ezért sokan nem tudják ezt megvásárolni, így pedig védekezni sem tudnak a betegség ellen.
Úgy tűnik, hogy a kormány jelentősége ellenére nem tulajdonít elég figyelmet ennek a problémának, ahogy egyébként az egészségügy egyéb problémáira sem figyel oda a kormány. Ezen a hozzáálláson mihamarabb változtatni kéne, hiszen az emberek egészsége az egyik legfontosabb közügy kellene hogy legyen.
Mindezek miatt kérdezem államtitkár úrtól: mit kívánnak tenni a kullancsok okozta fertőző betegségek megelőzése érdekében? Mikorra tervezi vagy tervezte-e a kormány az ingyenes, kullancs elleni védőoltás biztosítását, legalább a gyermekeink számára, államtitkár úr? Mint ahogy az előzőekben elmondtam, egyre veszélyesebb a kullancsinvázió Magyarországon.
Várom megtisztelő válaszát. És szeretném megkérdezni, hogy az idén mennyit költenek kullancsirtásra. Köszönöm szépen, elnök úr. (Taps az MSZP padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť