TÁLLAI ANDRÁS

Full text search

TÁLLAI ANDRÁS
TÁLLAI ANDRÁS nemzetgazdasági minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Először is a kormánypártoknak természetesen köszönjük a támogatását a törvényjavaslathoz. Ők valóban a törvényjavaslat lényegéről, tartalmáról beszéltek, annak fontosságáról. Megértették, hogy ez a törvényjavaslat miről szól.
Azt látom, hogy nem úgy a Magyar Szocialista Párt, hiszen Józsa István felszólalásának nagy része, úgy tűnt, mintha ő a Könyvvizsgálói Kamara érdekképviselete lenne, és a Könnyvizsgálói Kamara sérelmeit sorolta itt. Ez természetesen nem tartozik a törvényjavaslat tartalmához, hiszen ez a törvényjavaslat egy európai uniós rendeletet, irányelvet helyez át a magyar jogrendbe, és valóban leginkább szakmai kérdéseket feszeget mind olyan tekintetben, hogy a Könyvvizsgálói Kamarával egyeztetett módon. A törvényjavaslatról magáról nagyon keveset mondott az MSZP vezérszónoka, valószínűleg azért, mert ahhoz nincs mondandója. Ez azt jelenti véleményem szerint, hogy ezzel egyet is értenek.
Ami a politikai megnyilvánulást illeti, arra hadd reagáljak! Ön tévedésben van, amikor a Quaestor-botrány kapcsán az eltűnt 200 milliárd forintot az új bankfelügyeleti rendszerre - amely már a Magyar Nemzeti Bank része - fogja, arra keni, hiszen egyrészt azt a tevékenységet hosszú éveken, évtizedeken keresztül végezték, és éppen az önök kormányzása idején törölték el a rendszeres és szigorú ellenőrzést. Ezt egyébként nem is tették meg az önök kormánya alatt, hanem pontosan a Magyar Nemzeti Bankba integrált felügyeleti rendszer az, ami feltárta ezt a hatalmas bűncselekményt, a közvélemény elé tárta, és a bűnösöket felelősségre lehetett vonni ennek kapcsán. Az pedig abszurd, hogy a törvényjavaslat vitáját arra használja fel, hogy az Állami Számvevőszék elnökét felkéri vagy utasítja bizonyos ellenőrzések elvégzésére.
Viszont megköszönöm Gúr Nándor felszólalását, aki két szakmai kérdéssel is foglalkozott. Ezek közül az egyik ez a bizonyos könyvvizsgálói rotáció kérdése. Én megértem, hogy az MSZP szereti a nagyobb időtávokat, hogy egy könyvvizsgáló tíz évig is maradhasson egy cégnél. Éppen erről beszéltem az előbb, hogy a pénzügyi felügyeleti ellenőrzésnél is az volt a gyakorlatuk, hogy ne is kelljen ellenőrizni, de azért megérthetik, hogy ilyen pénzügyi brókerbotrányok után Magyarországon, miután az Európai Unió is lehetővé teszi a tíz évnél kevesebb szabályozást, ezért mi a törvényjavaslatban öt év maximális szolgáltatási időt javaslunk, amelynek - azt gondolom - az indokát nem kell külön hangsúlyoznom.
Köszönjük szépen a Jobbik felszólalását is. Staudt Gábor leginkább szakmai kérdésekkel foglalkozott. Ezt megköszönjük neki. Túl sok javaslata, változtatása nem volt, inkább észrevételei voltak. Erre vonatkozóan azt tudom mondani, hogy például a könyvvizsgálói tevékenység igazolása kapcsán felsorolta a képviselő úr azokat a feltételeket, amiket a jelenleg hatályban lévő szabályozás is tartalmaz a nemzetközi gyakorlatnak megfelelően, csak eddig ezt a kamara ellenőrizte, és a jövőben a törvény értelmében átkerül a közfelügyeleti hatóság feladatkörébe. A bírságok kiszabásának módszerét, irányelveit pedig egyértelműen az Európai Unió határozta meg. Ez sem a Nemzetgazdasági Minisztérium kezdeményezése. A szakmai szkepticizmust pedig már nem tartalmazza a törvényjavaslat. Valószínűleg a képviselő úr egy korábbi javaslatot olvashatott el, és ezért mondta el ezt az észrevételét itt. Valóban a minisztérium is úgy látja, hogy a sztenderdekre kell ebben a kérdésben hagyatkozni.
Köszönöm szépen még egyszer az észrevételeket és a felszólalásokat, természetesen az LMP frakciójának az álláspontját is - én úgy veszem, hogy a hallgatás beleegyezés. (Derültség.) Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť