DR. RÉTVÁRI BENCE,

Full text search

DR. RÉTVÁRI BENCE,
DR. RÉTVÁRI BENCE, az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselő Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt képviselő úr, ön egy bombasztikus bejelentéssel indított, majd maga is cáfolta a saját bejelentését, amikor éhezésről vagy éhezőkről beszélt, és utána rögtön áttért az egészséges étkezéssel vagy a napi vitaminszükséglettel kapcsolatos számokra. Ezzel ön is elismerte, hogy olyan számokat kever össze direkt módon, amelyek nem tartoznak össze, de ezt legalább maga is korrigálta saját mondatának a végén.
Igazából nem kell az OECD-ig, az Európa Tanácsig vagy az Európai Unióig menni akkor, ha alapvető társadalmi tendenciákat akarunk látni.
(9.30)
Elég, ha Csaba testvérre egy kicsit jobban odafigyel, aki azt mondta, hogy soha ennyi panaszt nem hallott, mint manapság, és soha ennyi ételt nem látott kidobva a szemeteskukákba, mint manapság. Azt hiszem, ezzel nagyon nagy igazságot mondott Csaba testvér, és azt hiszem, ön is hamarosan eljut majd ennek az igazságnak a közelébe.
Ezért volt fontos a kormányzat számára, hogy a gyermekek számára mindenképpen biztosítsa a napi többszöri és egészséges étkezést. Ezért tettük egészségesebbé az étrendet, ami ellen az ön mellett ülő képviselőtársa tiltakozott a tegnapi napon, és ezért növeltük a forrásokat, amiket sem ön, sem képviselőtársai az MSZP-ből nem támogattak itt a parlamentben, amikor 29 milliárd forintról az idénre 72, jövőre pedig 74 milliárd forintra emeltük a szociális étkeztetésre rendelkezésre álló forrásokat. És az idei az első év, amikor nemcsak év közben, nemcsak a nyári szünetben, hanem a gyermekek a kisebb évközi szünetekben, a téliben, a tavasziban és az ősziben is ingyenesen kaptak enni. Ezt fogjuk folytatni, hogy ne legyen a gyermekek számára probléma a napi étkezés.
A Szocialista Párt egy régi-új alaptételét hozta ön föl, hogy a munkavégzés nem jó a szegénység ellen. Mi abban hiszünk, hogy a munkavégzés a legjobb gyógyír a szegénységre. Nincs annál jobb szociális program, mint ha valakinek munkát tudunk adni, ha valaki a munkajövedelméből tudja eltartani a családját. Márpedig erre igencsak nagy lehetőségük van. Hiszen ha a bruttó átlagkereseteket nézem, 2010 és 2016 első hónapjai között 202 ezer forintról 258 ezer forintra emelkedett. A családosok esetében ez 33-34 százalékos bérnövekedést jelent, ami reálkereset-növekedésben is, tehát vásárlóérték-növe-kedésben is 20 százalékos növekedést jelent. Egyötödével nőtt tehát a családosok, a gyermekes családok jövedelmének vásárlóértéke, egyötödével több élelmiszert vagy bármi mást tudnak ebből megvásárolni. (Moraj. - Az elnök csenget.)
Azt szintén furcsának tartom, hogy ön akár Eurostat-adatokra hivatkozással azt mondja, hogy a jövedelmi szegénység nőne Magyarországon. Gyorsan megnéztem, 31 ezer fővel csökkent, tehát semmilyen mértékben nem igaz az, amit ön mondott, hogy ezek a számok növekednének. A szociális szférában 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban egyaránt igyekeztünk többletjuttatásokat adni. Ágazati bérpótlékot és ágazati bérkiegészítést vezettünk be, ez összességében most már 28 milliárd forint többletjövedelmet juttatott a szociális szférában lévőknek. Sokszor elmondtuk, hogy nyilván ez az első két lépés volt ebben a béremelési programban, és ezt továbbiak fogják követni.
De azért fontos elmondani, hogy egy szakirányú végzettséggel rendelkező gyermekfelügyelő, aki 37 éve van a pályán, 36 ezer forinttal keres most többet, mint három évvel ezelőtt, egy főiskolai végzettségű, pályakezdő családgondozó 43 700 forint bruttó emelést kapott a három évvel ezelőttihez képest, és aki most kezdi szociális tanácsadóként a pályáját, 52 ezer forinttal magasabb fizetéssel indul, mint ha valaki öt-hat éve választotta pályakezdőként ugyanezt a pályát. Amit tudtunk a gazdaság többletteljesítményéből, igyekeztünk a szociális szférában lévőknek is megadni.
Ami a lakhatás kérdését illeti, amit szintén említett, tisztelt képviselő úr, ahogy önök a szegénység ellen azzal sem tudtak fellépni, hogy az embereknek munkát adjanak, hiszen az önök idejében 250 ezerrel csökkent azok száma, akik munkába mennének, ők bejelentkeztek munkanélkülinek, ennyivel, 250 ezerrel nőtt a munkanélküliek száma, addig mi 600 ezerrel a munkavállalók számát tudtuk növelni, 600 ezerrel több ember tudja a családját munkajövedelméből eltartani, és nem egyik hónapról a másikra segélyekből próbálja tengetni az életét.
Ennek is és a rezsicsökkentésnek is következménye, hogy ma már, ahogy ön is mondta, csak a számot nem merte kimondani - egyszer mondja ki, higgye el, jól fog esni, hogy az ember néha pozitív eredményekről is be tud számolni -, hogy megfeleződött a rezsitartozással érintett összeg Magyarországon. Míg önök csak a rezsi díját tudták emelni, addig mi az embereknek tudtunk több pénzt és kevesebb költséget garantálni. Feleannyival tartoznak az emberek, mint pár évvel korábban, a rezsicsökkentés megkezdése előtt. De mindemellett, azt hiszem, ha más számokat is nézünk, hogy hány embernek van kevesebb gondja hiteltörlesztéssel vagy lakhatással, az ő számuk és pár év alatt 414 ezerrel csökkent.
A lakás megfelelő fűtésének hiánya is 450 ezerrel kevesebb embernek jelent problémát. De ma a devizahitelek miatti kilakoltatás réme sem fenyegeti az embereket, hanem sokkal több támogatás mellett jobb körülmények között tudnak élni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť